We geven elkaar weer vaker een hand of zoen, blijkt uit Grote Coronastudie van Universiteit Antwerpen

Meer en meer mensen buiten het eigen gezin geven elkaar opnieuw een hand of een zoen. Dat blijkt uit de nieuwe bevraging van de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Het aantal mensen dat op café gaat, blijft hetzelfde.

Dinsdag was de dertiende keer dat de Grote Coronastudie gehouden werd, een initiatief van de Universiteit Antwerpen. 25 procent van de ondervraagden geeft aan een hand of een zoen te hebben gegeven aan iemand buiten het eigen huishouden. Vorige week was dat nog maar 14 procent. Bij alleenwonenden stijgt het percentage van 19 naar 29 procent.

Vorige week maandag opende de horeca. In de Grote Coronastudie van vorige week gaf driekwart van de mensen aan nog niet op café of restaurant te gaan. Die cijfers zijn deze week hetzelfde gebleven. De caféterrassen zijn het populairst. Dat komt waarschijnlijk door het mooie weer. Een tiende van de deelnemers zegt tijdens de eerste week al meerdere terrasjes te hebben gedaan.

Coronasteunmaatregelen

Deze keer peilden de wetenschappers ook naar het gebruik van het pakket aan coronasteunmaatregelen. Het gaat dan onder meer over coronaouderschapsverlof, de hinderpremie voor zelfstandigen en het systeem van tijdelijke werkloosheid. Een derde van de deelnemers gebruikt minstens één steunmaatregel. 

Minder thuiswerk

Meer en meer mensen werken opnieuw op kantoor. Afstand houden, verluchten en handen wassen wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen meestal of altijd gerespecteerd. Vaste routes volgen en vooral een mondmasker dragen, gebeurt minder.

Contact tracing

Ten slotte bleek dat we ook liever gecontacteerd worden door een huisarts dan door een anonieme tracer. De Grote Coronastudie wordt vanaf nu om de twee weken georganiseerd. Op dinsdag 30 juni kan je ze dus opnieuw invullen tussen 10 en 22 uur.

Meest gelezen