Riksja in Lommel laat minder mobiele mensen opnieuw genieten van fietsen: "Ik voel me als een prinses"

De zorggroep in Lommel heeft een riksja aangekocht waarmee ook mensen die slecht te been zijn, weer op het fietsroutenetwerk kunnen. Ze mogen in het zeteltje zitten, terwijl een vrijwilliger trapt. Ook mantelzorgers kunnen de fiets huren voor een ritje.  

Vrijwilliger Bart helpt Nelly in de riksja. Het gemak waarmee hij dat doet, laat vermoeden dat hij dit al vaker deed. "Hij heeft een opleiding gehad", zegt initiatiefmeemster Heidi Loenders. "Onze vrijwilligers zijn onderweg met kwetsbare mensen, dus moeten ze goed voorbereid zijn." Toch moet je geen vrijwilliger zijn om de riksja te gebruiken. Ook mantelzorgers kunnen de fiets huren voor 2,5 euro per uur. "Zo zijn er kinderen die hun ouders bijvoorbeeld nog een keer willen meenemen naar het ouderlijk huis", weet Heidi. "Op de fiets wordt dat extra fijn. "

Ik voel me als een prinses 

Nelly, moeilijk te been, maar met de riksja weer op de fiets

De tocht gaat naar het natuurgebied de Sahara in Lommel. "Daar ben ik nog nooit geweest", zegt Nelly. "Het lijkt wel of ik op vakantie ben. Ik voel me als een prinses, lekker op een zeteltje in de zon, met Bart die trapt." Ook Bart geniet ervan. "Zeg 't maar als ik te snel ga, meisje", zegt hij tegen Nelly. Maar die vindt het allemaal prima. "Dit is ideaal voor ons, we hebben een gezellige babbel en zijn alle twee buiten. Moeilijk is het niet, gelukkig is het een elektrische riksja", lacht Bart. 

Meer dan fietsen

"De riksja is meer dan fietsen", vertelt Heidi. Mensen die slecht te been zijn, komen minder vaak buiten. Hun sociale contacten verminderen en ze voelen de muren op zich af komen."Met de vrijwilliger maken ze er een fijne uitstap van en hebben ze alle tijd om bij te praten. Bovendien onderschatten we hoe belangrijk het is voor een mindervalide om iets normaal te  doen. Een fietstochtje maken is daar een goed voorbeeld van."

Meest gelezen