Rioolputten Kennedytunnel vol slib: "Wel degelijk dammen geplaatst, maar te laat of niet voldoende"

Lantis, dat de Oosterweelwerken uitvoert in Antwerpen, erkent dat er slib van zijn werf in de rioolputten van de Kennedytunnel terecht is gekomen. Dat spoelde weg tijdens de hevige regenbuien gisterenavond. Lantis nam op het laatste moment nog maatregelen, maar die kwamen te laat.

Tijdens de hevige regenbuien gisteren, is de Kennedytunnel op de Antwerpse ring onder water gelopen. Een hele tijd was er in de koker richting Nederland maar één rijstrook vrij. De rioolputten konden het vele regenwater niet slikken, en ze zaten ook vol slib door de werken aan de Oosterweelverbinding op Linkeroever. 

Lantis, de organisatie die die Oosterweelwerken uitvoert, erkent dat het slib van hun werf kwam. "Het heeft ook heel hard geregend op een plek waar we net barrières hadden weggenomen die normaal de regen zouden tegenhouden. Dat was nodig voor de werken op dat moment", zegt Annik Dirkx, de woordvoerder van Lantis. "Op het moment dat we dat hebben vastgesteld, hebben we onmiddellijk actie ondernomen door een grindkoffer te plaatsen, die de functie van een dam weer overneemt. Maar we hebben moeten vaststellen dat dat onvoldoende heeft gewerkt."

 

 

Het water liep plots los over onze werf als een kolkende rivier naar de tunnel. Dat was niet te voorzien. 

Annik Dirkx - Lantis

Er was wel regen voorspeld, maar de gevolgen waren veel groter dan voorzien, zegt Dirkx: "Het gaat om een enorme oppervlakte daar en die helt ook af naar de tunnel. Toen het begon te regenen is er als het ware een kolkende rivier ontstaan, los over de werf naar de tunnel. Dat effect hebben we eigenlijk onvoldoende kunnen voorzien."

Er worden wel lessen uit getrokken voor de toekomst: "De aannemer heeft ook weinig geslapen vannacht. Hij heeft ook permanentie voorzien vannacht om te voorkomen dat er opnieuw problemen zouden ontstaan." Er zal ook voort onderzocht worden waar de werven extra afgedamd moeten worden.

Meest gelezen