Schrijver Aster Berkhof wordt 100: "Fier dat ik les van hem heb gehad"

Schrijver Aster Berkhof uit Rijkevorsel wordt 100. Maar luisteraar François uit Hoboken kent hem beter als "meneer van den Bergh". 70 jaar geleden kreeg hij les van hem in het Atheneum in Antwerpen."Het was een leraar die je graag hoorde lesgeven", vertelt François op Radio 2 Antwerpen.

Aster Berkhof, pseudoniem van Lode van den Bergh, was lang een van de meest gelezen auteurs in Vlaanderen. Maar voordat hij zijn carrière als schrijver begon, gaf hij Nederlands aan het Atheneum in Antwerpen. Luisteraar François uit Hoboken blikt met een warm gevoel terug op zijn lessen: "Elke week moesten wij een opstel maken. De twee beste van de klas werden dan voorgelezen. Daarna las hij ook zijn eigen opstel voor. Dat was natuurlijk nog tien keer beter dan het beste opstel uit de klas", lacht François.

"Ik zie hem nog zo voor mij staan", gaat François verder. "Daarna is meneer van den Bergh "Aster Berkhof" geworden. Ik ben altijd fier als ik tegen iemand kan zeggen dat ik les van hem heb gehad. Hij heeft me leren schrijven zonder dt-fouten", vertelt François in "Start Je Dag".

Hij kon soms grappig uit de hoek komen
François Peire

"Hij was streng maar rechtvaardig. En hij kon soms grappig uit de hoek komen. Het was een leraar die je graag hoorde lesgeven. Ik heb later ook zijn boeken gelezen, maar dat is ondertussen al 50 jaar geleden. Ik denk dat ik een paar van die boeken eens opnieuw ga lezen."

100e verjaardag

Voor de 100e verjaardag van Aster Berkhof werden er een aantal acties georganiseerd. "Er is een oproep gedaan om hem verjaardagskaarten te sturen", zegt Cor Van Istendael van Erfgoed Noorderkempen. "Die worden vandaag aan hem overhandigd."

"We hebben ook een wandeling door Rijkevorsel in elkaar gestoken. Die gaat langs plekken die een link hebben met de schrijver. Op die plaatsen vind je een QR-code. Als je die scant, krijg je foto's en filmpjes te zien."

Meest gelezen