Videospeler inladen...

Topman federale politie: "Er is geen structureel probleem van racisme bij de politie"

"Er is geen structureel probleem van racisme bij de politie." Dat zegt Marc De Mesmaeker, de topman van de federale politie, in "De ochtend", als reactie op de kritiek dat ook bij ons de politie over de schreef gaat. "Er zijn inderdaad dérapages (overtredingen) die aangepakt worden, maar die aantallen zijn klein."

Na de dood van George Floyd in de VS bij een politiearrestatie worden ook bij ons vragen gesteld over politiegeweld, racisme en discriminatie. "Ik sta nu toch al 2 jaar aan hoofd van de federale politie en ik weet wat ik zie. Er is geen structureel probleem van racisme, laat dat voor eens en voor altijd gezegd zijn", reageert De Mesmaeker.

"Er zijn inderdaad wel dérapages (overtredingen), die dan gerechtelijk of tuchtrechtelijk worden aangepakt. Maar die cijfers zijn marginaal klein", zegt hij. De Mesmaeker vertelt dat zijn beleid erop gericht is om ongepaste uitlatingen en gedragingen bespreekbaar te maken.

"Ik zeg altijd: ik heb geen nieuwe procedures, structuren of organen nodig. Wat we als mature organisatie moeten kunnen doen, is het mogelijk maken dat de ene collega tegen de andere durft te zeggen: om die reden vind ik die uitlating niet kunnen. En als dat niet lukt, moet de directe hiërarchie haar verantwoordelijkheid nemen."

"Bagger en veralgemeningen"

De Mesmaeker wil het opnemen voor zijn politiemensen. De kritiek heeft onvrede veroorzaakt, zegt hij. De politietopman heeft het over "bagger" en veralgemeningen. Hij stoort zich vooral aan de vergelijking met de situatie in de VS. "Men laat dat zomaar overwaaien. De opleiding, de bestraffing, de rekrutering. Dat is daar allemaal totaal verschillend."

De Mesmaeker zegt dat hij in dialoog wil gaan met organisaties zoals Human Rights Watch die willen dat er een einde komt aan "etnisch profileren". Daarbij worden mensen eruit gepikt op basis van hun afkomst of huidskleur. "We moeten de confrontatie durven aangaan met de ngo's over de argumenten. We moeten durven zeggen: die aanbevelingen houdt echt geen steek, maar die misschien wel."

Volgens De Mesmaeker kan etnisch profileren in bepaalde omstandigheden, maar dan altijd in combinatie met andere factoren. Hij geeft het voorbeeld van een buurt waar er een drugsprobleem is en getuigen aangeven dat het om mensen van een bepaalde nationaliteit gaat.

Enkel profileren op etnische afkomst, is not done, maar het kan wel een van de objectieve parameters zijn

Marc De Mesmaeker

"De regel is heel simpel: het is niet oké om enkel te profileren op etnische afkomst. Dat is not done. Maar het kan wel een van de objectieve parameters zijn om bij een bepaald fenomeen of in een bepaalde buurt een politieactie te sturen. Al kan het dus nooit de enige reden zijn om tot controle over te gaan."

Beluister het gesprek met Marc De Mesmaeker in "De ochtend":

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen