Videospeler inladen...

Tracy Bibo Tansia van Mamas for Africa: "Een op de drie vrouwen in Congo is slachtoffer van seksueel geweld"

Seksueel geweld tegen vrouwen is nog steeds een groot probleem in Congo. "In het conflictgebied Oost-Congo is de toestand nog dramatischer dan in heel het land, waar een op de drie vrouwen slachtoffer is van seksueel geweld. Met Mamas for Africa proberen we slachtoffers te helpen, maar preventie is even belangrijk om in de toekomst te voorkomen dat vrouwen slachtoffer worden van seksueel geweld", zegt Tracy Bibo Tansia in "De afspraak".

19 juni is door de VN uitgeroepen tot Internationale dag tegen seksueel geweld op vrouwen in conflictgebieden. Tracy Bibo Tansia strijdt in Bukavu in Oost-Congo tegen geweld en uitbuiting van vrouwen. In het Maison de la Femme in de stad worden slachtoffers van seksueel geweld opgevangen.

"Er zijn veel uitdagingen in het conflictgebied Oost-Congo en er is veel te doen. Vrouwen helpen in moeilijke omstandigheden, zoals slachtoffers van verkrachtingen, is een job die op mijn lijf is geschreven", zegt Tracy Bibo Tansia in "De afspraak".

Met de organisatie Mamas for Africa steunt Tansia slachtoffers van seksueel geweld. "We helpen ze medisch en psychologisch. Los van de interventie doen we ook aan preventie rond seksueel geweld tegen vrouwen. We strijden tegen de onderdrukking van de vrouwen in de maatschappij om te zorgen dat er minder verkrachtingen zijn. De vrouwen zijn sterk in Congo, maar ze hebben nood aan extra steun."

Mamas for Africa werkt nauw samen met het ziekenhuis van dokter Mukwege in Panzi. "Wij sturen jaarlijks zeshonderd vrouwen naar het ziekenhuis voor operaties en psychologische begeleiding. Het gaat vooral om vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld."

Het gaat niet om seksueel plezier, vrouwen worden misbruikt als oorlogswapen

Tracy Bibo Tansia

De onderdrukking van de vrouw en seksueel misbruik van vrouwen zijn een bijzonder groot probleem in Congo. "Een op de drie vrouwen heeft te maken met seksueel geweld in Congo. Dat zijn de cijfers uit een rapport van de VN uit 2018. In Oost-Congo is het probleem nog groter omdat het een conflictzone is", zegt Tracy Bibo Tansia.

"Wanneer er een conflict is in de wereld, dan heb je heel veel seksueel geweld. Het is de wet van de sterkste. Jammer genoeg worden vrouwen misbruikt als oorlogswapen. Het gaat niet om seksueel plezier, het gaat om het sociaal weefsel van de maatschappij te breken. De vrouwen worden verkracht voor hun mannen, mannen worden verplicht om hun dochters te verkrachten. In Oost-Congo gebeurt dat allemaal."

Tracy Bibo Tansia zegt dat preventie bijzonder belangrijk is om de mentaliteit te veranderen. "De enige oplossing is om vrede te brengen in de regio. Er is al bijna dertig jaar een conflict aan de gang en alle mensen hebben trauma’s van die oorlog. Het is moeilijk om verandering aan te brengen als die mensen met die trauma’s blijven worstelen. Een trauma van seksueel geweld blijft nazinderen."

Bekijk het gesprek met Tracy Bibo Tansia uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen