Halle en Sint-Pieters-Leeuw willen De Lijn overtuigen: "Laat trambus ook bij ons rijden"

Als het van de mobiliteitsschepenen van de stad Halle en Sint-Pieters-Leeuw afhangt, rijdt er binnenkort een trambus door hun gemeenten. Ze zijn ervan overtuigd dat het langere en milieuvriendelijkere voertuig geschikt is om ook op hun grondgebied passagiers te vervoeren.

Een trambus is een bus met kenmerken van een tram. Ze is aanzienlijk langer dan een klassieke bus en rijdt gedeeltelijk elektrisch. Een trambus rijdt weliswaar niet op sporen en kan daardoor sneller en flexibeler rijden. Jan Desmeth (N-VA) en Bram Vandenbroecke (Groen) - allebei schepen voor Mobiliteit in respectievelijk Sint-Pieters-Leeuw en Halle - testten eerder deze week als passagier een trambus uit. Het voertuig van De Lijn maakte een testrit op de buslijn 170 tussen Halle en Anderlecht. De rit maakte de schepenen enthousiast over de trambus. "Ze zijn veel comfortabeler en aangezien ze zowel op klassieke brandstof als elektriciteit kunnen rijden, zijn ze een pak milieuvriendelijker", vindt Desmeth.

Alternatief nodig voor de auto

Ook zijn collega-schepen uit Halle is onder de indruk. Volgens Vandenbroecke is het nu ook bewezen dat de trambus zonder problemen door de stad kan rijden. "We hebben het getest. Alleen het kruispunt van de Arkenvest en de Bergensesteenweg was een knelpunt. De bus kan er wel langs rijden, maar het is heel nipt. Maar daar zijn oplossingen voor. Als we echt willen dat mensen minder vaak met de auto rijden, dan moeten we ervoor zorgen dat er een goed alternatief is. De trambus kan dat zijn."

Gesprekken met De Lijn

Vanaf eind juni zal er voor de eerste keer een ringtrambus rijden, tussen het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette en de luchthaven van Zaventem. Of de trambus ook zal worden ingezet in Halle en Sint-Pieters-Leeuw hangt af van vervoersmaatschappij De Lijn. "We gaan zeker een brief sturen naar de vervoerregio (dat is de groep waarbinnen de gemeenten overleggen met De Lijn) om de vraag formeel te stellen", aldus Vandenbroecke. "Maar we maken ons geen illusies. Als er over vijf jaar een trambus op de lijn 170 rijdt, dan zal dat een succes zijn." De Lijn laat intussen weten dat er voorlopig geen plannen zijn om de trambus op andere plekken in de brede Vlaamse Rand in te zetten.

Meest gelezen