Wat zijn de vakantieplannen van onze corona-experten deze zomer? "Niet te ver weg en zonder vliegtuig"

Nu de coronacrisis een beetje is gaan liggen, snakken veel mensen opnieuw naar vakantie. Ook de vele experten en zorgverleners, die soms dag en nacht gewerkt hebben tijdens de epidemie, maken voorzichtig weer vakantieplannen. Hoe zal hun zomer eruitzien? We vroegen het aan enkele hoofdrolspelers uit de coronacrisis.

"Ik ga veel slapen." Viroloog Marc Van Ranst wil vooral bekomen van het woelige voorjaar. Hij wil zich ook schrap zetten voor wat er na de zomer komt. "Ik verwacht nog veel heisa over de vaccins. Er gaan heel veel verschillende vaccins zijn waaruit kan worden gekozen. Welke keuze wordt er gemaakt? Aan wie gaan we het toedienen en wanneer? Welk land krijgt voorrang? Dat wordt opnieuw een hele drukke periode."

Van Ranst blijft deze zomer in eigen land. "Ik heb de beste herinneringen uit mijn jeugd aan de zomers in eigen land. Dus dat is geen ramp. En verder ga ik wel eens met mijn zoon naar de Efteling."

Ook de andere experten plannen een vakantie dichtbij. En opvallend: geen van hen zal het vliegtuig nemen. 

"Onze reis naar Bosnië hebben we geannuleerd", vertelt viroloog Erika Vlieghe. "Ik wil niet vliegen en ik wil ook niet zo ver. Als het kan, als het lukt en als het mag van mezelf, wil ik ergens naar een plek in Frankrijk. Ergens waar geen mensen zijn en waar we gewoon met de auto en de tent naartoe kunnen. En als dat niet lukt, dan wordt het gewoon Limburg denk ik."

BEKIJK hier wat de andere experten geantwoord hebben, en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook Steven Van Gucht, bekend van de persconferenties waar de dagelijkse coronacijfers werden voorgesteld, is nog op zoek naar een bestemming voor deze zomer. "Ik ben van plan om last minute nog iets te boeken binnen Europa. Ergens in de natuur, in de bergen, waar ik met de auto naartoe kan."

Al kan Van Gucht nog niet met zekerheid zeggen of hij wel volledig zal kunnen ontspannen op reis. "Als ik bij vertrek zie dat de situatie onder controle blijft, dan zal ik dat misschien eens een week kunnen loslaten. Maar als ik er bij vertrek niet helemaal gerust in ben, dan zal ik waarschijnlijk elke dag de cijfers checken."

Ik heb nog steeds voortdurend stress. Het was een intense periode en ik voel dat we er nog niet van af zijn

Margot Cloet, Zorgnet Icuro

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil nog geen vakantie plannen om niet teleurgesteld te zijn, mocht het niet kunnen doorgaan. "Het zal niet simpel zijn om weg te geraken. Maar als het kan, wil ik graag een weekje naar Frankrijk. Niet te ver, zodat ik snel kan terugkomen. En ik wacht ook op mijn eerste kleinkind, dat is ook iets om naar uit te kijken."

Ook Margot Cloet, van Zorgnet Icuro, de koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen, vindt het momenteel nog te vroeg om aan vakantie te denken. "Het was een bijzonder intense periode en ik voel dat we er nog niet van af zijn. Ik kan dat moeilijk loslaten. Ik voel momenteel nog altijd een soort van permanente stress. "

Professor intensieve zorg Geert Meyfroidt van het UZ Leuven heeft wel al concrete plannen: "Eind juli hebben we een fietsvakantie gepland in de Alpen met een groep van 14 man. Dat was al gepland vóór de coronacrisis. We zitten heel de dag buiten op de fiets en we verblijven in kleine gelegenheden waar geen andere mensen zitten. We blijven dus eigenlijk de hele vakantie in een bubbel van 14 mensen, dus ik hoop dat dat gaat kunnen. We gaan daar niet naar een café of dancing", lacht Meyfroidt.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hoopt alvast dat zijn reisje naar Italië deze zomer kan doorgaan: "Ik ga naar Toscane, waar de Vlaamse dirigent Philippe Herreweghe enkele kleine concertjes geeft. Ik hoop dat het kan doorgaan, want we plannen ook deze zomer nog een aantal versoepelingen. Daar zullen zeker beslissingen en evaluaties aan moeten voorafgaan. De zomer wordt een beetje onvoorspelbaar."

Meest gelezen