Radio 2

Minister Diependaele (N-VA) schept duidelijkheid over nieuwe regels koten 

Verwarring over de regels voor studentenkoten. Vanaf 1 januari 2021 veranderen ze, maar in welke mate was zelfs op het kabinet van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) niet helemaal duidelijk. Hij liet aan Radio 2 Vlaams-Brabant weten dat koten vanaf 2021 minstens 12 vierkante meter moeten zijn, maar die regel blijkt nu al te bestaan. Wel nieuw is dat een wastafel verplicht wordt en een steile trap naar een mezzanine verboden zal zijn.  

De regel dat koten minstens 12 vierkante meter moeten tellen, bestaat al sinds 1998 en is dus niet nieuw. Dat zegt de studiedienst van het kabinet van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Nochtans had de minister eerder vandaag aan Radio 2 Vlaams-Brabant verteld dat die aanpassing vanaf 1 januari 2021 wordt ingevoerd. Dat blijkt dus niet te kloppen. Oudere koten van 8 vierkante meter hoeven niet te verdwijnen, alle nieuwe moeten wél 12 vierkante meter zijn.

Luister hier naar een fragment uit het gesprek met minister Diependaele:

Johan Butaye is al 20 jaar kotbaas in Leuven en heeft verschillende koten van 8 vierkante meter. "Het voordeel van die kamers is dat ze aan een schappelijke prijs kunnen verhuurd worden. Eens je naar kamers van 12 vierkante meter gaat, verandert de kostprijs ook enorm. Dat wil uiteindelijk niemand." 

Ik heb als student zelf een mezzanine gehad, en ik kan bevestigen dat de veiligheid van zo'n trap heel belangrijk is

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA)

Verplichte wastafel en geen steile trap

Wat wél nieuw is, zijn de strengere regels voor wastafels. "We werken momenteel met strafpunten", zegt het kabinet. "Daarbij mag je er maximum 15 hebben per kot. Het gebrek aan een lavabo is nu nog 9 strafpunten, vanaf 1 januari is dat meteen 15. Zo moet een kot vanaf volgend jaar meteen sluiten als het geen wastafel heeft."

Hetzelfde geldt voor de steile trap naar een mezzanine. Die moet vast zijn en schuin, met een hoek van minstens 45 graden. Minister Diependaele: "Ik heb als student zelf op zo'n kamer verbleven en ik kan bevestigen dat de veiligheid van zo'n trap heel belangrijk is. Dat is ook vandaag onze prioriteit, die veiligheid." Een hoogslaper als meubel met een bed en rechte trap is wel toegestaan. 

De minister en verhuurders zullen de komende weken samenzitten om een technisch handboek samen te stellen. 

Meest gelezen