Videospeler inladen...

Britse zangeres Vera Lynn (103), bekend van immens populaire lied "We'll meet again" uit WO II, is overleden

De Britse zangeres Dame Vera Lynn is overleden. Ze is 103 jaar geworden. Vera Lynn was tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als "the forces' sweetheart". Met haar bekende liedjes "We'll meet again" en "The white cliffs of Dover" stak ze de Britse soldaten (en massa's anderen in oorlogstijd) een hart onder de riem. In 2009 bereikte ze op haar 92e nog de nummer 1 van de albumhitlijst met een best of-plaat.

Beluister hier de toelichting van Verenigd Koninkrijkkenner Harry De Paepe (en lees voort onder de audio):

Vera Lynn had in het Verenigd Koninkrijk een welhaast legendarische status. Die verwierf ze in de Tweede Wereldoorlog, toen ze het moreel hoog hield en een symbool van hoop werd met haar liedjes "We'll meet again" en "The white cliffs of Dover". "Haar charme en magische stem verrukten ons land en gaf ons moed in de donkerste tijden", reageerde de Britse premier Boris Johnson op haar overlijden. 

Vera Margaret Welch werd op 20 maart 1917 geboren in Londen, als dochter van een loodgieter. Vanaf haar 7e trad ze op. In 1935 deed ze dat voor het eerst voor de radio. In 1940 kreeg ze haar eigen radioprogramma "Sincerely yours". Ze gaf boodschappen door aan soldaten in het buitenland en zong voor hen.

"The forces' sweetheart"

Tijdens WO II ging ze ook op tournee door Egypte en India, waar ze optrad voor Britse soldaten. Lynn kreeg al snel de bijnaam "The forces' sweetheart. In 1942 stak ze de Britten een hart onder de riem met het hoopvolle lied "We'll meet again".

Het lied met de bekende tekst  "don't know where, don't know when, but I know we'll meet again some sunny day" ("weet niet waar of wanneer, maar ik weet dat we elkaar op een zonnige dag zullen terugzien") werd immens populair, ook ver buiten het Verenigd Koninkrijk.

Onlangs verwees de Britse koningin Elizabeth er nog naar in haar toespraak naar aanleiding van de coronacrisis en de lockdown. "We'll meet again", zo stelde ze haar landgenoten gerust.

Beluister hier de reactie van Jo Leemans op het overlijden van Very Lynn (en lees voort onder de audio):

The white cliffs of Dover

Haar andere hit uit de oorlogsperiode was "The white cliffs of Dover". Die nummers waren ook bij Duitse soldaten populair, hoewel die niet naar de Britse radio-omroep BBC mochten luisteren. 

Met haar lied "Auf Wiedersehn sweetheart" was ze de eerste Britse zangeres die ook op nummer 1 stond in de Amerikaanse hitlijst. Ook in de jaren 50 en 60 bleef ze succesvol.

In 1975 kreeg ze de titel Dame Commander of the Order of the British Empire. In 1976 richtte ze The Vera Lynn Charity Breast Cancer Research Trust op. De zangeres had zelf borstkanker.

Dame Vera Lynn met haar lintje  in 1975.

In 1995 trad Vera Lynn nog op voor een groot publiek tijdens de 50e verjaardag van de Victory in Europe Day, die het einde van WO II markeerde. Dat deed ze samen met Geri Halliwell van de Spice Girls.

In 2009 bereikte ze op haar 92e als oudste nog levende artiest de nummer 1 van de Britse albumlijst met het album "We'll meet again: The very best of Vera Lynn". In dat jaar kreeg ze ook de Women of the Year's Lifetime Achievement Award. Haar "greatest hits"-album dook vorige maand nog opnieuw op de in de Britse top-40. Dame Vera Lynn was daarmee de oudste artiest ooit die de top-40 haalde. 

Beluister hier de toelichting van correspondent Lia Van Bekhoven in het Verenigd Koninkrijk (en lees voort onder de audio):

Enkele maanden geleden nog, in maart, greep Vera Lynn haar 103e verjaardag aan om haar land in volle coronacrisis opnieuw een hart onder de riem te steken. Zij riep de bevolking op om "momenten van vreugde te vinden in moeilijke tijden".

Bekijk hier het portret van Vera Lynn in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen