Voltallig personeel Sint-Trudo Ziekenhuis voert vandaag actie: "Overheid laat ons in de kou staan"

Vanmiddag verzamelen het personeel, de vakbonden én de directie van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden buiten voor het ziekenhuis. Ook zij doen mee met de nationale protestactie die georganiseerd wordt door de christelijke vakbond. Een echte manifestatie wordt het niet, en iedereen zal zich houden aan de coronamaatregelen.

Ook in Limburg voeren heel wat mensen uit de zorgsector actie vandaag, ieder op zijn eigen manier. Om 13.00 uur deze middag komt al het personeel van het ziekenhuis even naar buiten. Er worden luchtfoto’s gemaakt, en iedereen houdt een minuut stilte om zo meer respect te vragen van de overheid.

Na een zware coronacrisis wil het Sint-Trudo Ziekenhuis meer middelen om mee aan de slag te gaan. “Zoals iedereen ondertussen weet is het zuiden van Limburg, en voornamelijk Sint-Truiden, zwaar getroffen door het coronavirus”, vertelt personeelsdirecteur Jan Van Mierlo in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. “Dat hebben wij als ziekenhuis ook gevoeld. De impact kwam snel en was groot. Onze medewerkers hebben enorm veel flexibiliteit getoond om deze crisis het hoofd te bieden.”

Er komt weinig initiatief om compenserende maatregelen voor ons ziekenhuispersoneel in gang te zetten.
Jan Van Mierlo, personeelsdirecteur Sint-Trudo Ziekenhuis

“Het wordt dan ook enorm geapprecieerd dat mensen doeken buiten hingen en applaudisseerde voor de zorg", vervolgt de personeelsdirecteur. “Dat toont aan dat we niet vergeten worden. Maar wat betreft de overheid blijven we toch wel in de kou staan. Er komt weinig initiatief om compenserende maatregelen voor ons ziekenhuispersoneel in gang te zetten.”

Eén van aspecten die volgens Jan Van Mierlo beter kan, is het loon. “Het is niet dat mensen in de zorg onderbetaald worden, maar het is gewoon een pittige en zware job. Zeker op crisismomenten. Dan is er meer respect nodig voor onze medewerkers. Er wordt heel veel van hen geëist, fysiek en mentaal. Het is nu de opdracht van de overheid om een job als zorgmedewerker aantrekkelijk te houden. We hebben voldoende personeel en loon nodig en je moet de juiste arbeidsvoorwaarden krijgen. Anders willen er veel te weinig mensen nog in de zorg werken, en gaan we de komende jaren een groot probleem tegemoet.”

We hebben heel veel van onze reguliere activiteiten moeten afbouwen, waardoor onze inkomsten sterk gedaald zijn. Daar moet de overheid iets aan doen.
Jan Van Mierlo, personeelsdirecteur Sint-Trudo Ziekenhuis

Ook de directie gaat mee buiten staan. “We onderschrijven de vraag van de vakbond om meer loon. Maar als directie van een ziekenhuis vinden we dat wij ook in de kou gezet zijn door de overheid. Heel wat sectoren krijgen nu al concrete steunmaatregelen. De zorgsector heeft wel al een aantal voorschotten gekregen, maar dat zijn geen compensaties voor alle bijkomende uitgaven die we de afgelopen maanden hebben moeten doen. Anderzijds hebben we heel veel van onze reguliere activiteiten moeten afbouwen, waardoor onze inkomsten sterk gedaald zijn. Daar moet de overheid iets aan doen”, besluit Van Mierlo.

Meest gelezen