VRT haalt Hitlergroet uit "De ideale wereld" offline: incident wakkert debat over humor en "politieke inmenging" aan

De VRT heeft een passage weggeknipt uit een uitzending van "De ideale wereld". In het bewuste fragment lachte comedian Geert Hoste met Vlaams Belangers die elkaar zouden begroeten met de Hitlergroet. De vertegenwoordiger van Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT contacteerde daarop de directie en kreeg excuses. Open VLD, SP.A en Groen vinden dat de raad van bestuur zich te veel heeft gemengd. Het debat komt ook net op het moment dat er volop wordt gepraat over humor en racisme door de Black Lives Matter-beweging.

In de uitzending van "De ideale wereld" van 30 april maakte comedian Geert Hoste de volgende mop: "Hoe begroeten Vlaams Belangers elkaar als hun gezicht bedekt is door een mondmasker?", waarna Hoste een Hitlergroet deed. 

Dat viel in slechte aarde bij Jan Huijbrechts, die voor Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT zit. Huijbrechts heeft familieleden die zijn omgekomen in de concentratiekampen. Hij contacteerde op 4 mei de VRT-top en kreeg diezelfde dag nog excuses.

Dat schrijft de krant De Standaard op zijn voorpagina, en bevestigt Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT aan onze redactie. Het bewuste fragment werd nadien uit de uitzending geknipt en is niet meer terug te vinden op het videoplatform VRT NU. De Standaard spreekt van "politieke inmenging" en noemt de rol van de voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande "merkwaardig". 

Dit is het bewuste fragment uit “De ideale wereld” van 30 april. Op basis hiervan kan u zelf een mening vormen: 

Videospeler inladen...

"Politieke inmenging"

SP.A, Groen en Open VLD volgen de krant en vinden dat de raad van bestuur zich te veel heeft gemengd. Een klacht over een programma moet via de ombudsdienst verlopen, en niet via de raad van bestuur, zeiden zij tijdens een kort debat over de kwestie in het Vlaams Parlement. 

"Als iemand zich persoonlijk beledigd voelt, of zijn partij zich beledigd voelt, heeft elke persoon in Vlaanderen de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de ombudsdienst van de VRT", zegt Katia Segers van SP.A. "Het lijkt me bijzonder ongebruikelijk dat zo'n klacht onder de leden van de raad van bestuur wordt neergelegd." 

In "Terzake" ging Katia Segers in debat met Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang Klaas Slootmans. Slootmans benadrukte nog eens dat Vlaams Belang niet om het knippen van het fragment had gevraagd. Katia Segers noemt de inmenging "onbegrijpelijk". 

Bekijk het debat in "Terzake" tussen Katia Segers en Klaas Slootmans:

Videospeler inladen...

Ook Open VLD vindt dat de opmerking niet via de raad van bestuur had mogen worden gecommuniceerd. "Had de VRT zelf ingegrepen, was er in mijn ogen geen vuiltje aan de lucht", zegt Stephanie D'Hose voor de partij. Ze roept wel op om geen "lange tenen te hebben". "We hebben gisteren net een lang debat gehad waarin net Vlaams Belang de censuur heeft aangeklaagd rond de Black Lives Matter-beweging."  

Groen wil dat de raad van bestuur zich meer terughoudend opstelt. Volgens Karin Brouwers van CD&V is de opmerking vanuit de raad van bestuur dan weer "correct doorgegeven", al wil de partij net als N-VA het debat nog grondiger voeren. 

Vlaams Belang: "voor ons mag fragment opnieuw online komen"

Vlaams Belang zegt dat ze nooit expliciet gevraagd hebben om de bewuste passage uit de aflevering te knippen. "We zijn tegen censuur en al zeker in een satirisch programma zoals "De ideale wereld", aldus de partijwoordvoerder. 

"In die bewuste mail naar de VRT-top schreef Huijbrechts duidelijk dat hij niet pleit voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Voor ons mag het bewuste fragment gerust opnieuw online gezet worden." De redactie kreeg de mail ook te lezen. Daarin staat inderdaad dat het lid van de raad van bestuur "niet pleit voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting". "Maar dit optreden was ontegensprekelijk, gelet op de klaarliggende mondmaskers, op voorhand doorgesproken en moet bijgevolg als een bewust opgezette provocatie worden beschouwd", staat er verder. 

VRT: "Hebben zelf beslissing genomen om fragment te schrappen"

De bestuurders van de VRT ontkennen dat er politieke inmenging is geweest. "Iemand heeft ons gewezen op een pijnlijk fragment, we hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was. Het maakt niet uit wie de vraag of klacht heeft ingediend. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit", zegt interim-CEO Leo Hellemans

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met een reactie van Leo Hellemans (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit.

Leo Hellemans, gedelegeerd bestuur ad interim VRT

De voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande, voormalig minister-president voor CD&V, noemt de berichtgeving in De Standaard "onjuist en tendentieus". "Ik heb gehandeld zoals het hoorde", zei Van den Brande in het parlement.

Tegelijk zei de voorzitter ook "dat de vrijheid van meningsuiting niet absoluut is". "De vrijheid van meningsuiting moet altijd gezien worden in een kader en een context van waarden in een samenleving. Principieel, los van het incident hier, kan ik enkel zeggen dat het de afgelopen tien jaar mijn vaste lijn is geweest van daar de hand aan te houden, en dat is in deze ook absoluut gebeurd."

Bekijk hier de reportage van "Terzake" met daarin een reactie van Jan Huijbrechts (Vlaams Belang) en komiek Geert Hoste:

Videospeler inladen...

Meest gelezen