Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS-Hooggerechtshof fluit president Trump terug: minstens 650.000 immigranten kunnen voorlopig blijven

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft met een nipte meerderheid beslist dat het DACA of Dreamer-programma dat jonge migranten toestaat om in de VS te wonen en er te werken, niet kan worden afgeschaft zoals president Donald Trump wil. Dat is een forse nederlaag voor de president in een verkiezingsjaar.

De beslissing werd genomen 5 tegen 4 leden van het Hooggerechtshof, een erg nipte meerderheid, maar wel een valabele. De conservatieve voorzitter John Roberts stemde mee met de progressieve opperrechters en hij forceerde dus de beslissing. 

In zijn argumentatie schrijft Roberts dat de beslissing niet betekent dat het programma goed werkt, maar dat het volgens de wettelijke bepalingen verloopt. De beslissing van de regering-Trump om het programma af te schaffen, noemt rechter Roberts "arbitrair en wispelturig". Wel kan de regering een nieuwe poging ondernemen om het DACA-programma af te schaffen, maar dat zal niet meer kunnen voor de verkiezingen van 3 november. 

Concreet betekent de uitspraak dat minstens 650.000 jonge migranten dus voorlopig in de VS mogen blijven en er mogen werken. De beslissing van het Hooggerechtshof is een forse tegenvaller voor president Trump en dat in een verkiezingsjaar. Trump had van migratie -vooral het blokkeren ervan- immers een strijdpunt gemaakt tijdens zijn verkiezing in 2016. Nu lijdt hij een forse nederlaag net op dat punt. 

"Dreamers" van de American Dream?

Het DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) werd in 2012 op poten gezet door toenmalig president Barack Obama. Het project geeft mensen die als kind illegaal de VS zijn binnengekomen, het recht om er voorlopig te blijven of te werken. Die werkvergunningen gelden voor twee jaar, maar kunnen verlengd worden. (Lees verder onder de foto).

In totaal verblijven er zo'n 650.000 kinderen of jongeren, vooral uit Mexico of andere landen in Latijns-Amerika, zo in de VS. Veel van die "dreamers" of "dromers" hebben intussen werk, studeren of hebben een eigen zaak opgezet. Veel economische bedrijvigheid vooral in het zuiden van de VS is afhankelijk van die mensen. 

De beslissing van president Trump om dat programma te schrappen, leidde tot veel onrust, want die mensen vreesden om terug te moeten naar vaak erg arme en onveilige landen waar ze in feite niemand meer kennen. Dat is dus voorlopig van de baan.

"Verschrikkelijk! We hebben andere rechters nodig"

President reageert woedend op de beslissing van Hooggerechtshof. In een tweet noemt hij de uitspraak "verschrikkelijk" en "een schot in het gezicht van mensen die zich Republikeinen of conservatieven noemen". 

"Wij hebben meer rechters nodig of we zullen ons tweede amendent en al de rest verliezen. Stem voor Trump in 2020!", gaat de president verder. Wat hij bedoelt is dat hij de verkiezingen moet winnen om de kans te krijgen nieuwe opperrechters te benoemen en zo het machtsevenwicht in het Hooggerechtshof verder te doen kantelen. Trump heeft nu al twee conservatieve rechters kunnen benoemen. 

Het tweede amendement op de grondwet dateert uit 1791 en geeft de Amerikanen het recht om wapens te dragen. Dat heeft niets te maken met immigratie, maar Trump gebruikt het als extra argument voor conservatieven om voor hem te stemmen.

Meest gelezen