Lia Linda

Lia Linda uit Oostende zingt al heel haar carrière liedjes van Vera Lynn: "Haar dood raakt me geweldig"

De Oostendse zangeres Lia Linda is erg aangedaan door de dood van de Britse zangeres Vera Lynn. “Ze was 103 en dan weet je natuurlijk wel dat ze dan elk moment kan overlijden, maar het raakt me geweldig.” Ook die andere Oostendenaar, Arno, heeft een band met Lynn. Zijn vader was een grote fan van haar muziek.

Lia Linda noemt zichzelf een buitengewoon grote fan van Vera Lynn. “Aleen nog maar het timbre van haar stem doet mij al iets.” De Oostendse zingt al bijna haar hele carrière het repertoire van Vera Lynn.

Lia Linda begon er ooit mee in Bredene, waar toen nog elke maandag veel Britten kwamen.  "Het Britse pond stond toen nog heel hoog. Ik trad voor hen op en zong eens het liedje “From the time you say goodbye” van haar. Ik besefte toen helemaal nog niet wie zij was. De Engelsen zegden me enthousiast welke liedjes ik nog moest zingen. Dat was perfect geschikt om te spelen met mijn bigband. Van het één kwam het ander en ik zing haar liedjes nu nog altijd. Het liefst zing ik toch "We’ll meet again", haar bekendste nummer.“

Knikkende knietjes

Lia Linda had in 1994 het geluk om de Britse zangeres persoonlijk te ontmoeten. “Dat was tijdens de viering van de 50e verjaardag van de bevrijding. Ik gaf een concert met mijn bigband op de Grote Markt van Antwerpen waar zij toen ook was. De toenmalige burgemeester Bob Cools had dat voor me geregeld. Zo’n icoon ontmoeten gaf me knikkende knietjes. We hebben zelfs even gepraat. Het bleef bij smalltalk, maar het was toch indrukwekkend.”

(Lees verder onder de foto.) 

Vera Lynn from Belgium

De zangeres vertelt nog vol trots een leuke anekdote. “Ik had mijn cd met mijn covers naar haar gestuurd. Via via hoorde ik dat iemand haar nog eens naar België wou halen voor een optreden. Maar toen antwoordde ze: “I have fully retired from my singing career. But don’t worry, you have your own Vera Lynn in Belgium”. Ze had het dus over mij.” 

Arno: “Vera Lynn was mijn jeugd”

Ook zanger Arno uit Oostende heeft een speciale band met haar muziek. “Ik ben opgegroeid met Vera Lynn. Mijn vader had alle platen. Hij heeft zijn legerdienst gedaan in Engeland. Hij zat bij de Royal Air Force en vloog met een Spitfire in de laatste Wereldoorlog. Ik ken al haar liedjes, want hij luisterde continu naar die platen van Vera Lynn. Hij zong dan mee met “From the time you say goodbye.”"

Meest gelezen