Videospeler inladen...

Zwaar getroffen Peru telt intussen meer coronabesmettingen dan Italië

Het Latijns-Amerikaanse land Peru wordt zwaar getroffen door het coronavirus. Het telt intussen meer dan 240.000 coronagevallen. Dat zijn er meer dan Italië, terwijl dat bijna dubbel zoveel inwoners heeft  als Peru. Het hoge cijfer is ook opmerkelijk omdat Peru al heel snel draconische maatregelen nam om het coronavirus in te dammen.  

Latijns-Amerika is al enige tijd het epicentrum van de corona-pandemie. Vooral Peru, Chili en Brazilië zijn de voorbije weken zwaar getroffen. In Peru zijn intussen meer dan 240.000 besmettingen geregistreerd, meer dan in Italië. 7.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, wat dan wel weer veel minder is dan in Italië (meer dan 34.000 doden). 

In Latijns-Amerika telt alleen Brazilië meer coronabesmettingen dan Peru, terwijl beide landen er een heel andere aanpak op na houden. Terwijl de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het coronavirus van meet af aan bagatelliseerde en zich verzette tegen de lockdownmaatregelen in de deelstaten, nam de regering in Peru juist draconische maatregelen. 

Strenge lockdown

Nog voor er een coronadode te betreuren viel, werd een strenge lockdown ingevoerd, scherp gecontroleerd door de politie en het leger. De lockdown ging halfweg maart in en is nog tot eind juni van kracht.  

Toch slaagde Peru er niet in de coronacurve af te vlakken. Vooral in mei piekte de epidemie en er waren dagen waarop meer dan 8.000 nieuwe gevallen werden opgetekend. Ter vergelijking: gisteren werden zo'n 4.750 besmettingen gemeld, wat laat zien dat de epidemie dus wel vertraagt.

AFP or licensors

Waarom telt Peru zo veel besmettingen, ondanks de strenge maatregelen? President Martín Vizcarra wijst erop dat het land uitgebreid test, "meer dan enig ander land in de regio".

Informele economie

Dat lijkt inderdaad een deel van de verklaring, maar artsen denken daarnaast ook dat de bevolking zich niet voldoende aan de lockdown en de afstandsmaatregelen hebben gehouden.

Wellicht was dat voor velen in de praktijk ook zo goed als onmogelijk. Zo werkt zo'n 70 procent van de Peruvianen in de informele economie, met jobs als straatverkoper of huishoudhulp. Zich strikt aan de coronamaatregelen houden en het huis niet verlaten, zou betekenen dat zij geheel zonder inkomen komen te zitten.  

Gaarkeuken in Lima.
AFP or licensors

Het hoogste aantal besmettingen in Peru concentreert zich rond de hoofdstad Lima, maar de meeste sterfgevallen doen zich voor in de Amazoneprovincies, waar minder ziekenhuizen zijn, en waar die bovendien slechter uitgerust zijn. De regering krijgt hoe dan ook kritiek omdat er jarenlang nauwelijks is geïnvesteerd in openbare sectoren als onderwijs en gezondheidszorg.

Opvallende kerkdienst

"Ons gezondheidssysteem is gebaseerd op hoogmoed en winstbejag, niet op mededogen en solidariteit met de bevolking", zei aartsbisschop Carlos Castillo Mattasoglio van Lima vorige zondag tijdens een herdenkingsmis voor de duizenden coronadoden.

Wegens de nog altijd geldende lockdown mochten gelovigen de kathedraal niet in, maar toch was de kathedraal van Lima niet "leeg". Op de kerkstoelen had de aartsbisschop foto’s van de vele Peruaans coronadoden gezet.

AFP or licensors

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen