© The Hollywood Archive - creative.belgaimage.be

Acteur Ian Holm (88), Bilbo in "The lord of the rings", is overleden

De Britse acteur Ian Holm is overleden. Hij had een lange theatercarrière en schitterde in films als "The lord of the rings", "Chariots of fire" en "Alien". Hij is 88 jaar geworden.

De veelzijdige Britse rasacteur Ian Holm is op 88-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Londen, omringd door zijn familie. De gevolgen van de ziekte van Parkinson hebben hem gesloopt.

Bij het grote publiek zal Holm wellicht vooral herinnerd worden voor zijn rol als de oude hobbit Bilbo Baggins in de driedelige verfilming van "The Lord of the Rings". Voor zijn rol als atletiekcoach Sam Mussabini in de film "Chariots of fire" (over de Olympische Spelen van 1924) kreeg hij een Oscarnominatie, en won hij de Britse Bafta-award.  

Ian Holm als atletiekcoach Sam Mussabini in de Olympische Spelen-film "Chariots of fire" van 1981.

Vóór zijn filmcarrière was Ian Holm een gevierd acteur in het theater, maar zijn toneelcarrière werd abrupt onderbroken in 1976 na een ernstige aanval van plankenkoorts. 

Hij doet mijn schoen aan, en hij past!

Toneelauteur Harold Pinter over acteur Ian Holm

Ian Holm schitterde vooral in Shakespeare-rollen, en had ook groot succes met vertolkingen in stukken van de Britse toneelauteur en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. Zo speelde hij de rol van Lenny in de première van "The Homecoming". Voor zijn vertolking van dezelfde rol op Broadway kreeg hij een Tony Award. Later speelde hij de rol nog eens in de verfilming van Peter Hall. Harold Pinter was opgetogen over zijn acteerprestatie, en zei over Holm: "He puts on my shoe, and it fits!" (Hij doet mijn schoen aan, en hij past!)

Nadat hij het theater tijdelijk vaarwel had gezegd, speelde hij een aantal opgemerkte bijrollen in films als "Oh! What a lovely War" en "Young Winston". Toen Ridley Scott hem de rol van de android Ash gaf in zijn schrikbarende sciencefictionsucces "Alien", kreeg Holm plots een internationale bekendheid waarvan hij tevoren alleen had kunnen dromen.

Ian Holm als de android Ash in "Alien" van Ridley Scott, 1979.

Na zijn Oscarnominatie voor "Chariots of fire" in 1982 ging zijn carrière steil de hoogte in. Hij speelde Napoleon in "Time Bandits" van Terry Gilliam , de excentrieke arts Dr Willis die de krankzinnige Britse koning moet genezen in "The Madness of King George", en priester Vito Cornelius in de sciencefictionfilm "The Fifth Element" van de Franse regisseur Luc Besson. 

En uiteindelijk was er ook een grote hoofdrol voor hem weggelegd, die van de advocaat Mitchell Stephens die de ouders verdedigt van kinderen die bij een busongeluk zijn omgekomen, in "The Sweet Hereafter" van regisseur Atom Egoyan. 

Ondanks zijn plankenkoorts keerde Ian Holm in 1997 terug naar het theater voor een productie van "King Lear" van Shakespeare in het National Theatre in Londen. Een jaar later kreeg hij de koninklijke onderscheiding CBE (Commander of the British Empire) voor zijn verdiensten als acteur.

Ian Holm vertolkte in 1981 de rol van Frodo Baggins in een radioproductie van "Lord of the Rings". En in 1999 vroeg filmregisseur Peter Jackson hem voor de rol van de oude hobbit Bilbo Baggins. Die speelde hij in het eerste luik "The fellowship of the ring", en ook in het derde en afsluitende luik "The return of the king". En hij verscheen ook kort in het eerste en derde luik van de Hobbit-trilogie.

2019 Invision

In 2004 publiceerde Holm zijn eigen levensverhaal. Daaruit kwam hij als een ware donjuan naar voren: hij beschreef openlijk zijn vier opeenvolgende huwelijken en zijn vele buitenechtelijke affaires. 

Ik ben in lockdown in mijn hobbit-huis, of mijn Holm.

Acteur Ian Holm

Eerder deze maand was hij uitgenodigd op een virtuele reünie van acteurs die meegespeeld hadden in de "Lord of the ring"-producties, maar hij was niet in staat om die bij wonen. Hij drukte zijn spijt daarover uit: "Ik vind het jammer dat ik jullie niet in levende lijve kan zien. Ik mis jullie allemaal en ik hoop dat jullie avonturen jullie naar veel verschillende plekken gevoerd hebben. Ik ben in lockdown in mijn hobbit-huis, of mijn Holm."

Meest gelezen