Copyright 2016. All rights reserved.

"Nog altijd beeld dat we profiteurs zijn": artiesten overwegen acties nu voorstel over uitkering on hold staat

De Artiestencoalitie en Acteursgilde overwegen acties nu een voorstel rond een werkloosheidsuitkering gisteren “on hold” is gezet. In het federaal parlement werd een voorstel besproken waardoor artiesten en technici tijdelijk makkelijker toegang zouden krijgen tot een werkloosheidsuitkering. Maar N-VA, Open VLD, CD&V en Vlaams Belang wilden het voorstel nog eerst laten controleren door de Raad van State. “We moeten blijven vechten tegen de perceptie dat we een bende profiteurs zijn”, zegt Johan Van Assche van de Acteursgilde, die nu acties overweegt. 

Korte opdrachten, vaak met mondelinge afspraken, de artiestensector werkt met zulke wisselende statuten dat het niet eenvoudig is om er steunmaatregelen voor uit te schrijven tijdens deze coronacrisis. 

On hold

Gisteren lag er een voorstel op tafel in het federaal parlement (op initiatief van de PS en Ecolo-Groen), waarin een poging werd gedaan om duidelijkheid te brengen: kunstenaars en technici die in 2019 twintig dagen aan het werk waren, of tien prestaties kunnen aantonen, zouden toegang krijgen tot een werkloosheidsuitkering. Daarover was meermaals overlegd met de sector, en het voorstel was ook al door de commissie Sociale Zaken geraakt. 

Maar in het federaal parlement werd het voorstel gisteren alsnog “on hold” gezet: N-VA heeft een advies van de Raad van State gevraagd, en heeft daarvoor de nodige vijftig stemmen gevonden bij Open VLD, CD&V en Vlaams Belang.

"Een lelijk schouwspel", zegt Evita Willaert (Groen), die het voorstel mee indiende. "De N-VA heeft echt alles uit de kast gehaald om dit politiek te vertragen. En met de steun van Vlaams Belang komen ze er dan. Redelijk hallucinant." Willaert wijst er ook op dat Vlaams Belang het voorstel in de commissie wel had gesteund. 

"Men had schrik dat het gelijkheidsbeginsel zou worden geschonden", legt Stephanie D'Hose van Open VLD uit. "Hoe graag ik de cultuursector ook zie, is het nog altijd belangrijk dat het parlement wetten stemt die baan houden en juridisch niet kunnen worden aangevochten." D'Hose zegt dat het voorstel alsnog voor het zomerreces kan worden goedgekeurd. Opvallend, want in de commissie Sociale Zaken stemde Open VLD inhoudelijk tegen het voorstel. De sector reageert intussen teleurgesteld. 

"Politieke spelletjes"

“We zijn zeer ontgoocheld”, zegt Johan Van Assche, gedelegeerd bestuurder van de Acteursgilde in “De ochtend” op Radio 1. Hij spreekt ook in naam van de bredere Artiestencoalitie. “We hadden engagementen gekregen van premier Sophie Wilmès en van de belangrijkste ministers uit de kern om onze sector zeker niet te laten vallen.” Maar na gisteren is het “terug naar af”, aldus Van Assche. 

We moeten blijven vechten tegen de perceptie dat wij een bende profiteurs zijn, en we zijn dat een beetje moe

Johan Van Assche, bestuurder van de Acteursgilde

Volgens hem gaat het om “politieke spelletjes”: “We moeten blijven vechten tegen de perceptie dat wij een bende profiteurs zijn, en we zijn dat een beetje moe. Er spreekt vanuit de politiek achterdocht naar onze mensen als steuntrekkers en subsidieslurpers.” 

Volgens Van Assche is het vooral een teleurstelling voor artiesten die werken met korte opdrachten en nog niet kunnen rekenen op de maatregelen die vandaag gelden.

Kunstenaars die werken met een contract van onbepaalde duur kunnen zoals iedereen rekenen op tijdelijke werkloosheid tijdens de crisis. Maar voor de duizenden die werken met contracten van bepaalde duur, werkt dat niet. 

Korte contracten

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) versoepelde eerder dan wel de regels voor die artiesten met zo'n contract van bepaalde duur, volgens de Acteursgilde blijven er voor de opdrachtgever te veel drempels en kosten om artiesten met dat statuut tot bij de uitkering tijdelijke werkloosheid te brengen. "Dat systeem werkt gewoon niet in de praktijk", klinkt het. 

We vragen niets anders dan waar bijna iedereen op dit moment recht op heeft: een uitkering om deze crisis door te komen

Johan Van Assche, bestuurder van de Acteursgilde

"Wij zijn de laatsten om privileges te vragen, maar we zijn een bijzondere sector waar mensen bijna altijd werken met korte contracten en van de ene opdracht naar de andere hoppen", zegt Van Assche. "We vragen niets anders dan waar bijna iedereen op dit moment recht op heeft: een uitkering om deze crisis door te komen." 

Acties

Er is nu afgesproken dat Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) er bij de Raad van State zal op aandringen dat het advies er snel zou komen. En er zal ook nog een becijfering van het voorstel bij het Rekenhof gevraagd worden. Bedoeling zou zijn om voor het zomerreces (21 juli) opnieuw over de tekst te kunnen stemmen.

Intussen overwegen de artiesten acties. “We zijn nogal goed om de media te bespelen, dus we gaan ons best doen om iets te ondernemen. We moeten nog overleggen, dit is ook voor ons vers van de pers”, zegt Van Assche. 

Meest gelezen