De Australische premier Scott Morrison (archieffoto)
AAP

Australië al maanden slachtoffer van grootschalige cyberaanval "door ander land": China voornaamste verdachte

Australië is al enkele maanden het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval door een ander land. Dat heeft de Australische eerste minister Scott Morrison bekendgemaakt op een persconferentie. De premier noemde geen namen, maar China lijkt de voornaamste verdachte te zijn. De diplomatieke spanningen tussen de twee landen lopen al maanden hoog op.

Het was een vreemde persconferentie, die de Australische premier gaf. Hij maakte bekend dat zijn land al geruime tijd het slachtoffer is van een grootschalige cyberaanval, die een "breed spectrum van overheidsdiensten, bedrijven en infrastructuur" in het vizier heeft genomen. Ook gezondheidsinstellingen en andere essentiële sectoren zouden het slachtoffer zijn geworden. De persoonlijke data van Australiërs lijken voorlopig niet te worden getroffen.

Maar Morrison bleef voor de rest zo vaag, gaf zo weinig details dat de persconferentie meer vragen opriep dan antwoorden bood. Wie zit achter die cyberaanval? Wat is het doel van de aanval? Wat is de motivatie? Waarom maakt de premier dit nu bekend, als de aanval al maanden aan de gang is? Waren het verschillende afzonderlijke aanvallen of is het non-stop? 

China verdachte nummer 1

Op de eerste vraag gaf de premier deels antwoord. De Australische regering is er zeker van dat het om een ander land gaat. "We hebben bewijs dat dit door een ander land is uitgevoerd, een land met zeer specifieke mogelijkheden." Aan de Australische zender ABC News zei de premier dat hij geen publieke beschuldigingen wil uiten. "Wat ik kan bevestigen, is dat er niet veel landen zijn die zich met dergelijke activiteiten kunnen bezighouden."

China was ongelooflijk beledigd door de Australische oproep tot een onafhankelijk onderzoek naar het ontstaan van het coronavirus

Eva Gabeler, NOS-correspondente in Australië

In dat geval zijn er maar een paar potentiële kanshebbers, zegt de Nederlandse NOS-correspondente Eva Gabeler in "De ochtend" op Radio 1: China, Rusland, Iran en Noord-Korea. Officieel wordt dus geen enkel land met de vinger gewezen, maar anonieme overheidsbronnen bevestigen aan het Britse persagentschap Reuters dat de regering wel degelijk China verdenkt.

De redenen zijn plausibel. China heeft zeker de kennis en de mogelijkheden om een dergelijke aanval uit te voeren. Bovendien lopen de diplomatieke spanningen de laatste maanden hoog op. "Dat is begonnen toen Australië opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar het onstaan van het coronavirus in China", legt Gabeler uit. "China was daardoor ongelooflijk beledigd en antwoordde met een handelsboycot." De Chinese regering waarschuwde haar landgenoten ook dat reizen naar Australië gevaarlijk zou zijn, "wat echt niet waar was". Recent is ook een Australiër in China tot de doodstraf veroordeeld, wat de spanningen nog meer deed oplopen.

Waarom nu pas?

Waarom Australië nu pas over de aanval communiceert, is niet duidelijk. "Iedereen in Australië vraagt zich dat af", zegt Gabeler. Is het opdat de Australiërs zich er tegen zouden kunnen wapenen? Maar Morrison zegt dat de dreiging vandaag in elk geval niet hoger zou zijn dan in de afgelopen maanden. "Volgens deskundigen zou het (de persconferentie, red.) een waarschuwing zijn om duidelijk te maken (aan het aanvallende land, red.) dat Australië weet wat er in eigen huis gebeurt", zegt Gabeler.

De Australische veiligheidsdiensten werken samen met bondgenoten om de aanval te kunnen beheersen, zei de eerste minister nog. Het gaat dan vooral om de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw-Zeeland.

Beluister het gesprek met NOS-correspondente Eva Gabeler in "De ochtend":

Meest gelezen