Blokfluitiste na ondertitelingsblunder: "Mijn spreeksnelheid viel helaas niet bij iedereen in de smaak"

Het was even schrikken voor de kijkers van het praatprogramma "Op1" op de Nederlandse televisie afgelopen dinsdagavond. Plots verscheen immers een vrij ongepaste opmerking in de ondertiteling bij de woorden die blokfluitiste Lucie Horsch uitsprak. "Kan je was lang minder snel praten kutwijf" verscheen op het tv-scherm bij degenen die via Teletekst het gesprek wilden meevolgen. De Nederlandse Publieke Omroep, NPO, bood daarna snel zijn excuses aan, maar via sociale media ging de blunder toch viraal. Horsch zelf vindt het jammer dat er zoveel aandacht aan besteed wordt.

De 20-jarige blokfluitiste was in het actuaprogramma te gast om te vertellen over haar debuut als soliste bij het Concertgebouworkest en dat in coronatijden voor een lege zaal. Wie daarbij ondertiteling wilde, kon terecht bij Teletekst. Maar omdat Horsch zo snel praatte liep het daar even fout:

De ondertiteling wordt verzorgd met behulp van een spraakcomputer waarop een medewerker van Teletekst zinnen inspreekt die in een programma worden gezegd. De computer maakt hier vervolgens ondertitels van, die door een tweede persoon, de eindredacteur, worden gecorrigeerd waar nodig. Dit is een proces dat in luttele seconden gebeurt, want de ondertiteling moet vrijwel simultaan zijn met het gesprek op televisie. Tijdens het gesprek met Lucie Horsch stond een spraakcomputer aan die bij een van de medewerkers de zin "kan je wat minder snel praten kutwijf" opving. Deze zin werd uitgezonden op Teletekst.

Na excuses van zowel NPO als de betreffende medewerker, reageerde Horsch zelf ook nog op nieuwswebsite AD: "Het komt niet vaak voor dat musici de kans krijgen om zich op een publiek platform als het tv-programma "Op1" te mogen uitspreken. Ik wilde dan ook deze gelegenheid gebruiken om zo veel mogelijk punten naar voren te brengen, maar mijn spreeksnelheid viel helaas niet bij iedereen in de smaak."

"Ik heb welgemeende excuses ontvangen en daarmee is voor mij de discussie klaar. Journalisten en radiomakers kunnen zich nu weer bezighouden met zaken die echt van belang zijn", besloot Horsch alvast.

Meest gelezen