Highview Power

Britten bouwen gigantische batterij op vloeibare lucht

De Britse regering investeert 10 miljoen pond (11 miljoen euro) in het bouwen van een enorme batterij in de buurt van de Britse stad  Manchester waarin de overtollige energie die opgewekt is door zonnepanelen of windturbines, kan worden opgeslagen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Het project kan 200.000 gezinnen van stroom voorzien op momenten dat er geen zon of wind is. 

De installatie bestaat uit een aantal industriële tanks die de overtollige stroomproductie door windturbines of zonnepanelen gebruiken om lucht af te koelen en samen te persen tot vloeistof. 

Wanneer de vraag naar stroom dan stijgt, wordt de vloeibare lucht opnieuw vrijgelaten.  Met dat proces worden turbines aangedreven, die de volledig groene stroom weer op het stroomnetwerk zetten.

Genoeg energie voor weken

De installatie  is de eerste die dat proces op een commerciële en industriële schaal toepast. Ze kan zo 200.000 gezinnen gedurende vijf uur per dag van stroom voorzien en moet in 2022 klaar zijn. De batterij zal genoeg energie voor enkele weken kunnen opslaan. Het project zal naar schatting tweehonderd banen scheppen. Het totale kostenplaatje van de nieuwe installatie is 85 miljoen pond (93 miljoen euro), waarvan de Britse regering dus 10 miljoen pond voor haar rekening neemt.

“Deze revolutionaire nieuwe batterij zal een belangrijk onderdeel vormen van ons streven naar een netto nuluitstoot”, zegt de Britse Minister van Energie en Duurzame Groei Kwasi Kwarteng. “Daardoor kan het Britse elektriciteitsnet flexibeler worden en creëren we groene banen in Greater Manchester.”

Opslag cruciaal voor groene stroom

Opslagtechnologieën op grote schaal zijn cruciaal voor de verdere opmars van hernieuwbare energie. Groene stroomproductie met zonnepanelen of windturbines, is qua kostprijs concurrentieel tegenover fossiele energie, maar de stroomproductie is tot nu toe te afhankelijk van de weersomstandigheden. Met deze nieuwe technologie zou groene stroom beter beschikbaar moeten zijn, onafhankelijk van zonneschijn of wind.

Voor grootschalige systemen werd tot nog toe vooral gebruik gemaakt van het omhoog pompen van water naar stuwmeren. Die techniek is echter alleen mogelijk in bergachtige gebieden. Systemen die met vloeibare lucht werken zijn veelbelovend omdat ze vrijwel overal toegepast kunnen worden, want lucht is gelukkig overal ter wereld aanwezig.

Meest gelezen