Brugse beer

Biermerk "Brugse beer" moet uit de rekken

Het bier Brugse beer moet van de rechter uit de winkelrekken. Er is niets mis met het bier zelf, maar de naam lijkt te sterk op die van café "'t Brugs beertje". Brouwer Stephane Kolijn reageert furieus. “De Brugse Beer is een legende. Hoe kan één iemand daar exclusiviteit op krijgen?”

De naam "Brugse beer" bestaat nog maar een dik jaar. Het café '"t Brugs beertje" had een klacht ingediend tegen de brouwerij omdat de naam van dat bier te fel gelijkt op dat van 't café. Uitbater Dries Brouckaert heeft van de rechter dus gelijk gekregen.

"De vorige eigenaar heeft het café internationaal op de kaart gezet", vertelt Brouckaert. "Dat een brouwerij nu op een succes een beetje gaat meesurfen, vinden wij niet kunnen. Er waren klanten die ons kwamen proficiat wensen met ons nieuw bier. Ik kreeg zelfs mails van mensen die ons bier in het buitenland wilden promoten. Wij zijn dus heel tevreden met de beslissing van de rechter."

4.000 flesjes

Het biermerk "Brugse beer" moet nu binnen de 2 weken volledig verdwijnen. Per achtergebleven flesje moet de brouwer een dwangsom van 2.000 euro betalen. De brouwer gaat in beroep tegen het vonnis, maar weet ondertussen wat gedaan.

“We kunnen niet anders dan de flesjes, bijna 4.000, terughalen. Of beter gezegd: omwisselen. In totaal hebben we een voorraad van 50.000 flesjes die we van een nieuw etiket moeten voorzien. Ook al onze reclameborden moeten we vervangen. Natuurlijk kost dat veel tijd en vooral veel geld, maar niet zoveel als die hoge dwangsommen. Het vonnis is bijzonder streng. Wij willen helemaal niet teren op de naam van het café. Ons bier is genoemd naar de eeuwenoude legende van de Brugse beer. Dat de rechter daar nu één iemand  exclusiviteit op geeft, is onbegrijpelijk.”

Beer van Brugge

Brouwer Kolijn legt zich niet neer bij het vonnis en gaat in beroep. “Als we uiteindelijk gelijk krijgen, dan zal daar ook een grote schadevergoeding aan vasthangen. Reken maar op een bedrag van tienduizenden euro’s.”

Bovendien liggen er al etiketten met een gewaagde, al dan niet tijdelijke, nieuwe naam klaar: "Beer van Brugge". “Het verschil is klein, maar volgens mijn advocaat is het juridisch sluitend.”

Of Brouckaert ook tegen die naam in beroep gaat, wil hij eerst nog met zijn advocaat bespreken. “Ik vind het jammer dat hij niet gewoon voor een originele naam kiest, zoals de 400 bieren die we hier hebben liggen. Als het dan ook nog eens goed smaakt, dan zal ik het met veel plezier in "’t Brugs beertje" serveren.”

Meest gelezen