Videospeler inladen...

Beroemde bus van Christopher "Into the wild" McCandless in Alaska is weggehaald

Jarenlang probeerden avonturiers bij de wereldberoemde bus van het boek/de film "Into the wild" in Alaska te komen. Het is de bus waar de jonge avonturier Christopher McCandless begin jaren 90 aan zijn einde kwam. Zijn verhaal spreekt tot de verbeelding. Maar de bus bezoeken kan niet meer. De overheid heeft de bus laten weghalen om te voorkomen dat mensen tijdens hun zoektocht gewond raken of om het leven komen.

Christopher McCandless, een jonge student uit Californië, verbrak als 22-jarige in 1990 alle banden met de maatschappij en begon als zwerver door de VS te reizen. McCandless was gefascineerd door Alaska en wilde er in de natuur rondtrekken, in zijn eigen voedsel voorzien, ook al had hij geen enkele ervaring met overleven in de wildernis en had hij geen uitrusting. In 1992 begon hij aan zijn grote avontuur. Hij stuitte er op een bus waar hij zijn uitvalsbasis van maakte. Na allerlei ontberingen en vergeefse pogingen om contact te maken met de bewoonde wereld, stierf hij er in augustus 1992.

In 1996 schreef Jon Krakauer een boek over het leven van McCandless met als titel "Into the wild", gebaseerd op het dagboek dat in de bus werd teruggevonden. Acteur en regisseur Sean Penn verfilmde het in 2007 onder dezelfde titel, met Emile Hirsch in de hoofdrol en met muziek van Pearl Jam-zanger Eddie Vedder.

Het verhaal en de levensfilosofie van Christopher McCandless spreekt tot de verbeelding. Zeker sinds het boek en de verfilming wilden honderden mensen de plaats bezoeken waar de jonge avonturier zijn laatste dagen doorbracht, als een soort bedevaartsoord. Het buswrak is ook altijd blijven staan. Tot nu.

(tekst gaat voort onder de foto)

AP2006

"Sterke aantrekkingskracht"

De bus stond op een stuk van de Stampede Trail in Denali National Park, op een 30-tal kilometer van het stadje Healy. Het was een afgedankte stadsbus uit de jaren '40, die naar die plaats was gebracht om te dienen als onderkomen voor arbeiders die er aan een weg aan het werken waren. Toen die werken stopgezet werden, werd de bus achtergelaten waar hij stond, waarna McCandless hem later terugvond. Hij noemde het zijn "magic bus", zijn "magische bus".

De overheid heeft nu uit veiligheidsoverwegingen het wrak van de bus weggehaald. Het departement Natuur van de staat Alaska en de leden van de National Guard in Alaska werkten daarvoor samen. Het voertuig is met een helikopter weggebracht. Bekijk hier de beelden van het helikoptertransport (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Dit is een achtergelaten voertuig dat in steeds slechtere staat verkeert en risicovolle en dure herstellingen nodig heeft. Meer nog, het kost mensenlevens.

Corri Feige, departement Natuur van de staat Alaska

"We moedigen mensen aan om te genieten van de verlaten natuurgebieden in Alaska en we begrijpen dat de bus een heel sterke aantrekkingskracht uitoefent", zegt Corri Feige, hoofd van het departement Natuur van de staat Alaska. "Maar dit is een achtergelaten voertuig dat in steeds slechtere staat verkeert en risicovolle en dure herstellingen nodig heeft. Maar meer nog, het kost mensenlevens."

Meerdere mensen raakten gewond of vermist toen ze hun tocht naar de bus ondernamen. Mensen verdronken toen ze een wilde rivier in de buurt probeerden over te steken, dat gebeurde vorige zomer nog. De plaatselijke hulpdiensten moesten geregeld ook gestrande toeristen evacueren.

(tekst gaat voort onder de foto)

Public Domain

"Bitterzoet"

De burgemeester van Denali vindt het "een grote opluchting" dat de bus nu weg is, al is het gevoel dubbel. "We weten dat dit het juiste is, voor de veiligheid van de bevolking", zegt Clay Walker. "Maar tegelijk maakt die bus deel uit van onze geschiedenis. Het voelt bitterzoet om een stuk van onze geschiedenis te zien verdwijnen."

Hoewel het verhaal van McCandless tot de verbeelding spreekt van jongeren en avonturiers, hadden veel plaatselijke inwoners een gemengd gevoel over hem. Ze vonden de jonge Amerikaan een apart figuur, want waarom trek je zonder voorbereiding de wildernis in? En bovendien had hij, als hij een deftige kaart bij zich had gehad, enkele kilometers verderop een kabelbaan kunnen vinden om de rivier naar de bewoonde wereld over te steken.

Het ultieme lot van de aftandse bus is nog onbekend. Het departement Natuur zegt dat het voertuig op "een veilige locatie" bewaard wordt, tot er een beslissing genomen wordt.

Bekijk hier de trailer van "Into the wild" (2007):

Ook Tom Waes waagde voor het programma "Reizen Waes" een paar jaar geleden de tocht naar de bus. In "De wereld vandaag" vertelt hij over die ervaring:

De bewuste aflevering kunt u herbekijken op VRT NU. Bekijk hieronder een kort fragment:

Meest gelezen