Twee Canadezen zijn beschuldigd van "spionage" in China

China beschuldigt 2 Canadezen van spionage. Volgens Canada gaat het om weerwraak voor de arrestatie van de topvrouw van Huawei. De relatie tussen beide landen bereikt daarmee een dieptepunt.

Michael Kovrig, een voormalige diplomaat, en Michael Spavor, een zakenman, werden al in december 2018 gearresteerd. Dat gebeurde - toevallig of niet - enkele dagen nadat in Vancouver Meng Wanzhou was opgepakt, topvrouw en dochter van de stichter van Huawei, op vraag van de Verenigde Staten. Dat land verdenkt haar van bedrijfsfraude in zakendeals met Iran. Canada zag in de arrestaties in China meteen een vergeldingsdaad, maar China ontkende dat. 

Michael Kovrig is nu in Peking officieel in beschuldiging gesteld voor spionage, Michael Spavor, die gearresteerd werd in de nabijheid van de Noord-Koreaanse grens, voor het verzamelen en lekken van staatsgeheimen. Volgens de woordvoerster van het ministerie van buitenlanse zaken zijn "de feiten duidelijk en het bewijsmateriaal overvloedig." Meer details zijn niet bekend gemaakt. Op spionage staan in China bijzonder zware straffen.

Landhuis met zwembad

Ook de officiële aanklacht tegen beide mannen komt op een gevoelig moment. Begin deze maand oordeelde een Canadese rechter dat de uitlevering van Meng Wanzhou naar de VS kan doorgaan.  Sinds haar arrestatie verblijft Meng in een van haar twee grote landhuizen - met zwembad - in Vancouver. Kovrig en Spavor worden in China vastgehouden op een onbekende locatie, zonder contact met hun familie of advocaten.  

(Lees verder onder de foto)

Meng Wanzhou op weg naar het gerechtsgebouw in Vancouver
AFP or licensors

China ontkent dat er een link is tussen beide zaken, hoewel Chinese diplomaten al hebben toegegeven dat dat wel zo is. Voor China ligt de zaak extra gevoelig omdat het de reputatie van paradepaardje Huawei verder beschadigt. Het telecommunicatiebedrijf wordt door de VS en door andere Westerse landen verdacht van spionage voor de Chinese overheid en riskeert daarmee uit de boot te vallen bij de ontwikkeling van het 5G-netwerk. Eerder al bande China de invoer van Canadees rundsvlees en koolzaad.    

Meest gelezen