Europees president Charles Michel hoopt op doorbraak over relanceplan op EU-top midden juli

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, wil midden juli een Europese top organiseren over de begroting en het relanceplan dat Comissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige maand heeft voorgesteld. Dat heeft hij gezegd na een videoconferentie met de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie.

Beluister hier de toelichting van Europakenner Rob Heirbaut in "De wereld vandaag" op Radoi 1 (en lees voort onder de audio):

Het zal nog enkele weken duren voor de Europese leiders op één lijn zitten over het relanceplan Next Generation EU. Daarin staat dat de EU 750 miljard gaat lenen om de lidstaten financieel te ondersteunen, die de afgelopen weken erg veel hebben moeten uit geven om de zwaarste gevolgen van de coronacrisis te compenseren. Tot nu toe lagen vooral de zogenoemde "zuinige vier" dwars: Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk hebben vooral vragen over hoe en aan wie het geleende geld zouden worden uitgegeven.

"Er tekent zich een consensus af - dat is positief - maar u mag de moeilijkheden niet onderschatten", aldus Michel na zijn elektronische overlegronde van vandaag. "We willen tegen midden juli een fysieke topbijeenkomst in Brussel organiseren." Op die Europese top zou Michel concrete voorstellen doen, in de hoop tot een gezamenlijke beslissing te komen.

Vandaag dus nog geen doorbraak, maar misschien wel volgende maand. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft alvast niemand in vraag gesteld dat de EU 750 miljard gaat lenen. Over de besteding van het geleende geld - subsidies en/of leningen aan de lidstaten - blijven de tegenstanders op hun standpunt. Daarnaast zijn er ook vragen over de criteria om het geld te verdelen - wie krijgt hoeveel en op basis waarvan? - en over de duur van de leningen aan de lidstaten. 

Premier Sophie Wilmès (MR) is optimistisch. "In februari hadden we twee grote groepen die het niet eens met elkaar waren. Vandaag groeien de standpunten naar elkaar toe en is iedereen het ermee eens dat er snel moet worden gereageerd op de economische crisis."

Meest gelezen