COVID-19 kan zich harder laten voelen bij mensen met bloedgroep A, Rode Kruis sust: "Geen paniek"

Mensen met bloedgroep A lopen een groter risico op ernstige symptomen bij besmetting met het coronavirus. Dat wijst een internationale studie uit. Het Rode Kruis-Vlaanderen noemt het onderzoek "bijzonder kwaliteitsvol", maar wil mensen ook geruststellen. "Het is niet omdat je bloedgroep A hebt, dat je in het ziekenhuis zal belanden met ernstige ademhalingsproblemen eens je besmet geraakt met het coronavirus."

Een groep internationale onderzoekers nam het DNA van 1.610 Italiaanse en Spaanse gehospitaliseerde COVID-19-patiënten met ademhalingsproblemen onder de loep. Ze vergeleken dat met het DNA van 2.200 gezonde mensen die zich vrijwillig lieten onderzoeken. Zo konden ze achterhalen of er genetische factoren zijn die bij ernstig zieke patiënten significant vaker voorkomen.

En die zijn er wel degelijk, zo toont de studie aan. Eén factor -  maar voor de duidelijkheid niet de enige - is je bloedgroep. Mensen met bloedgroep A lopen 45 procent meer risico op een ernstig verloop van de ziekte dan mensen met een andere bloedgroep. Voor personen met bloedgroep O is het omgekeerd: zij lopen net 35 procent minder risico.

"Meer onderzoek nodig"

Ook het Rode Kruis-Vlaanderen nam de studie intussen onder de loep. Het spreekt van "bijzonder kwaliteitsvol" onderzoek, zeker in vergelijking met eerdere Chinese studies die hetzelfde beweerden. Toch wil het Rode Kruis ook nuanceren. 

Het is niet omdat je bloedgroep A hebt, dat je in het ziekenhuis zal belanden met ernstige ademhalingsproblemen eens je besmet geraakt met het coronavirus

Nina Testelmans, Rode Kruis-Vlaanderen

"We willen benadrukken dat er geen reden is tot paniek", zegt stelt biochemica Nena Testelmans, die als interne wetenschapsjournaliste werkt bij Rode Kruis-Vlaanderen. "Het is niet omdat je bloedgroep A hebt, dat je in het ziekenhuis zal belanden met ernstige ademhalingsproblemen eens je besmet geraakt met het coronavirus. Het is zelfs helemaal (nog) niet zeker dat je bloedgroep een impact heeft op het ziekteverloop wanneer je besmet bent én bovendien zijn er nog veel meer andere factoren die dat verloop mee bepalen."

Volgens het Rode Kruis is verder onderzoek nodig om aan te tonen in welke mate je bloedgroep een rol speelt bij de ontwikkeling van de ziekte en hoe dat precies komt.

Meest gelezen