Deinze haalt omstreden standbeeld van Jules Van Dorpe niet weg, maar kiest voor bord met informatie

De stad Deinze gaat een bord met een duidende tekst plaatsen bij de gedenkzuil van Jules Van Dorpe op het Ricardplein. Van Dorpe was een commissaris van Leopold II en zou onder meer moorden gepleegd hebben in Congo. Actievoerders pakten het monument eerder deze week in met plastic en vroegen om het weg te halen, maar daar gaat de stad niet op in.

Gisteren maakte de stad Gent bekend dat ze een standbeeld van Koning Leopold II gaat weghalen, maar Deinze pakt het anders aan. Bij de gedenkzuil van de omstreden Jules Van Dorpe zal een bord met informatie komen. "De tekst zal duiden dat de heer Van Dorpe wrede zaken heeft gedaan in Congo", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

Jules Van Dorpe was in de 19de eeuw een commissaris van Leopold II in Congo Vrijstaat. Hij zou er moorden gepleegd hebben, deed er aan slavenhandel en mishandelde de bevolking. "Het standbeeld herinnert er ons aan dat sommige Deinzenaars die vroeger verheerlijkt werden eigenlijk helemaal geen fraai verleden hebben", gaat de burgemeester verder. 

We kunnen lessen leren uit onze geschiedenis

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V)

15 jaar geleden voerde Deinze al een debat over de kwestie. "Op advies van een aantal professoren hebben we toen het monument verplaatst, naar een minder prominente plek in de stad. Maar ik vind dat we ons niet moeten schamen voor onze geschiedenis. We moeten wel duiding geven, zodat we lessen kunnen leren uit het verleden", benadrukt de burgemeester. De stad overweegt om het beeld ingepakt te laten tot het infobord er is. "Het beeld is dan ook nog eens beschermd tegen de regen", lacht Vermeulen. 

kasto80

Meest gelezen