Mia richtte 20 jaar geleden Dag van de Schoonmaak op: “Poetspersoneel krijgt nu veel meer respect"

Het is vandaag de 20e editie van de Dag van de Schoonmaak. Op die dag worden poetsvrouwen -en mannen in de bloemetjes gezet. ACV Voeding en Diensten roept ook op om massaal dweilen aan de voordeur te hangen, als teken van respect. Mia Janssens uit Neeroeteren startte 20 jaar geleden met de nationale actiedag, toen nog onder de naam “Dag van de Poetsvrouw”. 

Mia Janssens werkte jarenlang als poetsvrouw bij de Hasseltse rijkswacht. Maar daar kreeg ze te weinig erkenning voor, vond ze. Daarom richtte ze de "Dag van de Poetsvrouw” op. “Het is ondertussen 20 jaar geleden dat ik ermee ben begonnen”, vertelt Mia. “Toen was dat nog heel klein, maar ik ben trots op het resultaat van vandaag. Er is veel meer respect voor het poetspersoneel. Vroeger keken ze op ons neer. Bij de rijkswacht hadden de mensen van het secretariaat hun eigen dag, en dan kregen ze een boeket bloemen of pralines. Wij waren ‘maar’ de poetsvrouwen. Schoonmakers hebben ook zwaar werk, dus ik vond dat wij daar ook recht op hadden.”

In 2008 besloot ze dat het tijd was om de naam van ‘haar’ dag te veranderen. “Toen ik ermee begon, werkten er enkel vrouwen in de poetssector”, vertelt Mia. “Maar er kwamen steeds meer mannen bij. Daarom hebben we er de Dag van de Schoonmaak van gemaakt.”

Toevallig ligt de huidige redactie van Radio 2 Limburg in het oude rijkswachtgebouw in Hasselt, waar Mia vroeger werkte. “Ik heb altijd in het nieuwere gebouw op de Luikersteenweg gewerkt, maar ik kwam hier af en toe vervangingen doen.” Ondertussen is Mia al enkele jaren met pensioen, maar ze blijft de Dag van de Schoonmaak wel promoten.

Meest gelezen