Dialectwoorden op spandoeken in Herentals: "We zien dat het dialect verdwijnt"

De stad Herentals wil deze zomer het plaatselijke dialect in de kijker zetten. Daarom heeft ze inwoners op Facebook gevraagd wat hun favoriete dialectwoord is. De meest opvallende of populaire woorden zullen deze zomer overal in de straten van Herentals opduiken. Luisteraar Myriam die in Herentals naar school ging, deelde alvast haar favoriete dialectwoorden in Start Je Dag.

De stad Herentals zal dialectwoorden in beeld brengen op vlaggen en spandoeken. Het is een idee van Handelshart, een samenwerking van de stad en de lokale handelaars en horeca-uitbaters. "We zien dat het dialect verdwijnt, maar dat de oproep toch veel reacties uitlokt", zegt burgemeester Mien Van Olmen.

Ik vind dat je mag laten horen waar je vandaan komt.

Myriam

Ook Myriam, die haar schooltijd in "Hertals" doorbracht, stuurde haar favoriete dialectwoorden door. "Als ik lesgaf, kreeg ik soms reacties dat ik niet mooi praatte. Maar ik vind dat je mag laten horen waar je vandaan komt", vertelt Myriam.

"Met "men leuzze sta altij just" zeg je dat je horloge altijd juist staat. "Achter de heuste gaan zitten" betekent dan weer "achter de struiken zitten. We veranderen ook alle plaatsnamen. "Huirtuit" is Herenthout, "Balder" is "Berlaar" en "Westel" is Westerlo", zegt Myriam.

Een andere luisteraar stuurde "rakkejak" door. "Dat is moeilijk uit te leggen. Het is een ratelsleutel die een ratelend geluid maakt", zegt Myriam. 

Er wordt dus volop gereageerd op het Facebookbericht (zie hieronder). Het stadsbestuur zal dus voor een moeilijke keuze komen te staan. 

Meest gelezen