Pascal Van Acker (Wikimedia - CC BY 4.0)

Dilbeek wil Brusselse overlastjongeren weren: "Tonen dat politie ze in het oog houdt"

Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen een paar weken geleden, zakken er geregeld groepjes jongeren af naar het centrum van Dilbeek. "Veel onder hen komen uit Brussel en een aantal jongeren gedraagt zich agressief", zegt burgemeester Willy Segers (N-VA). Hij gaf daarom de politie de opdracht om controles uit te voeren.

De Dilbeekse politie heeft met bijstand van andere politiezones afgelopen week tientallen jongeren gecontroleerd in het park achter het gemeentehuis. "We begrijpen dat het hier rustiger vertoeven is dan in een grootstad als Brussel en iedereen is natuurlijk vrij om te gaan en te staan waar hij of zij wil. Maar verschillende inwoners hebben ons gesignaleerd dat de situatie uit de hand liep", vertelt Segers. "Groepjes van tien of twaalf jongeren komen hier samen en gedragen zich na zonsondergang vrij agressief. Ze laten mensen niet door op straat of zoeken bewust discussies op. Voorlopig gebeurt dat zonder fysiek geweld of diefstallen."

We willen de jongeren het signaal geven dat we hen in het oog houden
Willy Segers (N-VA), burgemeester van Dilbeek

Situatie niet laten escaleren

De politie voert nu controles uit aan het gemeentehuis en het park daarachter, de parking van kunstacademie Dil'arte en aan de Wolfsputten. “We merken ook dat aan de ingang vanaf de Kloosterstraat op zaterdagavond auto's stoppen en groepjes luidruchtig het gebied intrekken om feestjes te houden.” Omdat de coronamatregelen nog altijd van kracht zijn en sommige jongeren voor overlast zorgen, wil de burgemeester preventief ingrijpen. "In plaats van telkens door agenten te laten zeggen dat die jongeren dat niet mogen doen, worden nu controles uitgevoerd. We willen hen laten voelen dat we ze in het oog houden."

Als de jongeren blijven samenscholen in Dilbeek komen er nieuwe acties. "Het kan zijn dat er toevallig enkele jongeren uit onze eigen gemeente of de regio in de buurt bij zitten die niks verkeerd doen. We moeten nu het goede evenwicht vinden. Maar het is niet de bedoeling dat Brusselse jongeren hun eigen gemeenten ontvluchten om de Vlaamse Rand als uitlaatklep te gebruiken", aldus burgemeester Segers.

Meest gelezen