"Reis naar de boer" en kampeer op een boerderij in de Leiestreek

Zultenaar Arthur Verhegge promoot samen met drie vrienden vakantie in eigen land door kampeerders een plek aan te bieden op een erf van een boer. Met het intitiatief "Reis naar de boer" helpen zij ook de boeren kampeerplaatsen organiseren op hun boerderij. "De boer moet zelf zo weinig mogelijk doen, wij gaan alles coronaproof voor hem regelen."

“Nu al zien we een massale vraag naar het verhuur van huisjes in de Ardennen of andere toeristische trekpleisters in Wallonië. Maar Vlaanderen heeft ook heel wat te bieden. Daarom lanceren we ‘Reis naar de boer’. We willen met dit initiatief lokale boeren en het Vlaamse kampeertoerisme een boost geven. Tegelijk willen we bewijzen dat je door lokaal te reizen een fantastische vakantie kan beleven en unieke plekjes kan ontdekken. Wie weet zelfs in jouw eigen dorp”, vertelt initiatiefnemer Arthur.

Georganiseerd boerderijtoerisme

"Het idee is ontstaan door mijn collega Peter en zijn zonen Tuur en Pepijn. Zij zijn zelf fervente kampeerders. Peter en zijn zonen waren een tijd geleden aan het fietsen en begonnen te fantaseren over hoe tof het wel zou kunnen zijn om komende zomer bij een boer te kamperen. Na een zoektocht online hadden ze niks gevonden. We hebben dan samen besloten om dergelijke vakanties gewoon zelf te organiseren", legt Arthur uit.

Kamperen op het erf van een boer is in de praktijk misschien niet moeilijk, want je kan het ook gewoon vragen aan de boer in kwestie, maar georganiseerd bestaat zoiets nog niet. Daar zagen Arthur en zijn vrienden potentieel in: "In Frankrijk of Duitsland kan je dergelijke intitiatieven wel al vinden. In België of Vlaanderen vind je dat voorlopig niet, dus willen wij daar verandering in brengen."

De boer blijft natuurlijk baas op eigen erf

Arthur Verhegge, initiatiefnemer 'Reis naar de boer'

Arthur en zijn mede-intitiatiefnemers willen de organisatie van een kampeerplaats gemakkelijk houden voor de boer. "Wij gaan voor de boer alles uitpluizen op vlak van administratie, wetgeving en maatregelen rond corona. We willen dat de boer zelf er zo weinig mogelijk papierwerk aan heeft want vaak heeft die daar een hekel aan. We regelen ook de boekingen en de marketing voor hem", legt Arthur uit. 

Coronaproof kamperen

"We gaan eerst ter plekke kijken naar de mogelijkheden van het gebied. We bespreken met de boer wat er moet gebeuren en of hij nog zaken moet voorzien voor eventuele kampeerders. Op die manier kan je coronaproof kamperen: met een ruime kampplaats, voldoende voorzieningen en parking. De boer blijft baas op eigen erf. Het enige wat de boer moet doen is 's avonds gaan kijken of zijn gasten er zijn en zich voorstellen."

Wat met faciliteiten? "We zijn aan het bekijken of we kunnen samenwerken met een aantal leveranciers voor bepaalde voorzieningen. We willen ook uitzoeken of we zelf zonnedouches en droogtoiletten kunnen maken", legt Arthur uit. "Die sanitaire voorzieningen zijn ecologischer en passen binnen ons concept."

Bij onze zoektocht hebben we al fantastisch mooie natuurplekjes ontdekt. En zo dichtbij
Arthur Verhegge, initiatiefnemer 'Reis naar de boer'

Wat vinden de boeren daar eigenlijk zelf van? Arthur merkt nog wat twijfel bij de landbouwers: "Je voelt ondanks het enthousiasme dat nog veel boeren aarzelen. Ze beseffen eigenlijk zelf ook niet goed wat er mogelijk is op hun weide en daardoor twijfelen ze vaak. Maar vanuit het standpunt van een kampeerder zijn er echt wel veel mogelijkheden. Dus we moeten hen gewoon nog een beetje over de streep trekken."

Een kampeerplaats boeken op een boerderij kan voorlopig nog niet. Er wordt nog volop gezocht naar boeren die hun weide willen openstellen voor kampeerders. "Tot nu toe hebben we een 11-tal geïnteresseerde boeren. Maar we zijn klaar met alle administratieve zaken. Van zodra een 5-tal boeren definitief toehappen kan het dus snel gaan. Per boerderij mikken we op een maximum van 36 kampeerders verspreid over 6 kampeerplekjes."

Leiestreek, maar ook daarbuiten

"Reis naar de boer" wil zich voorlopig focussen op de Leiestreek, maar is ambitieus en wil het intitiatief nog groter maken. "We zoeken nog teams die dit ook willen doen buiten deze streek. Zo willen we een 'community' creëeren rond het concept." Voorlopig staat de start gepland voor 11 juli en kan het kamperen op boerderijen doorgaan tot eind september. "We willen ook studenten die herexamens hebben de kans geven om een vakantie op een erf te beleven", zegt Arthur nog.

Een kampeerplek zou 25 euro per nacht kosten en 5 euro extra per persoon binnen de kampeerbubbel. Informatie voor kampeerders en boeren kan je vinden op de website www.reisnaardeboer.be.

kasto80

Meest gelezen