Eerste wielerkoers na corona in Wezemaal: “We moesten iets terugdoen voor de wielersport”

De allereerste wielerkoers na corona is een feit, want het bedrijf Vermarc Sport uit Wezemaal bij Rotselaar organiseert op 5 juli een Belgische profkoers in Vlaams-Brabant. “Het wielrennen heeft zware klappen gekregen, we moesten iets terugdoen”, zegt organisator Marc Verbeeck.

Vermarc Sport uit Wezemaal is leverancier van wielerkledij aan heel wat Belgische profploegen. Het bedrijf zit dan ook al jaren “in de koers”, zo is het idee voor een wielerwedstrijd dan ook ontstaan. “Mijn hart bloedde toen ik zag dat de ene na de andere wedstrijd wegviel en de renners niet konden koersen”, zegt CEO Marc Verbeeck. “We hebben alles aan de wielersport te danken en het wielrennen heeft zware klappen gekregen. Ik vond dat we wat moesten terugdoen en zo is het idee ontstaan.”

Vanaf 1 juli mogen er weer wedstrijden georganiseerd worden en Marc sprong meteen op de kar. “We wouden zo snel mogelijk wat organiseren en hebben dan contact opgenomen met de Belgische wielerfederatie en zijn met een plan naar de burgemeester van Rotselaar gegaan, die stond meteen voor 200 procent achter het idee.” Burgemeester Jelle Wouters contacteerde de burgemeesters van Aarschot en Holsbeek en kon hen overtuigen om de wedstrijd te laten doorgaan.

Iedereen was positief en wou zijn medewerking verlenen
Organisator Marc Verbeeck

De organisatie voor zo’n wielerkoers is niet niks, maar Marc Verbeeck kent dan ook de juiste mensen. “Ik ken veel mensen met ervaring in het wielerkoersen. Iedereen wilde meewerken, ook de politiediensten die zullen instaan voor de veiligheid. Ze zijn allemaal positief en willen helpen om alles in elkaar te boksen.”

Parcours

Intussen hebben ploegen als Deceuninck-Quick Step, Lotto-Soudal en Alpecin-Fenix al laten weten dat ze van de partij zullen zijn. Er mogen sowieso maar 200 renners deelnemen en ook in de aankomstzone is het publiek beperkt tot 200 toeschouwers. “We bekijken nog hoe we dat gaan doen, maar waarschijnlijk gaan we de vertrek- en aankomstzone afsluiten en publiekvrij houden. We hebben daarom ook gekozen voor een ronde van 15 kilometer van Wezemaal naar Gelrode en Nieuwrode en terug, zo is er plaats genoeg op het parcours om de wielrenners te zien", aldus Marc.

Meest gelezen