Archieffoto
Foto VRT

Eglegemvijver in Hombeek gesloten door blauwalg: "Een streep door de rekening van zeilclubs"

In de Eglegemvijver in Hombeek, een deelgemeente van Mechelen, is blauwalg gevonden. Die alg verspreidt een giftige laag op het water. Er mag dus niet meer gezeild of gesurft worden. Maar voor de twee surf- en zeilclubs aan de vijver is dat een streep door de rekening na de verplichte sluiting door de coronacrisis. Volgens hen is er ook maar op enkele plaatsen een probleem en zijn er andere oplossingen dan de hele vijver te sluiten. De clubs willen ook graag een uitgebreider onderzoek. 

Blauwalg kan huid- of oogirritatie veroorzaken. Je kan er bovendien maag- en darmklachten en hoofdpijn van krijgen. Ook voor dieren is de blauwalg gevaarlijk. Er is nu een recreatieverbod ingesteld door de burgemeester op advies van de Vlaamse milieumaatschappij. Hoe lang dat zal gelden, is nog niet duidelijk. 

De clubs gingen vorige week pas open en moeten nu hun deuren alweer sluiten. "We hebben alles opnieuw moeten stilleggen. Dat is na de coronacrisis een bijkomende tegenslag", zegt Rony Meykens van surf- en zeilclub WVD.  "Normaal zouden we binnen twee weken zomercursussen voor kinderen organiseren. Daar komen elk jaar honderden kinderen op af. We weten nog niet of dat door mag gaan." 

Als we denken dat de blauwalg weg is, komen ze een nieuwe analyse doen. Maar hoe moeten wij nu zien of het weg is of niet?

Rony Meykens

De kwaliteit van het water wordt elk jaar maandelijks gecontroleerd, van april tot oktober. In dat rapport staat dat blauwalg is vastgesteld door een visuele waarneming. "Ik wil die vaststelling niet in twijfel trekken maar zelf zie ik niets op het meer liggen. Wij zouden graag een effectieve analyse en meting hebben van de toxicologische waarde", zegt Meykens.

De clubs moeten nu dichtblijven tot de blauwalg verdwenen is. "Als we denken dat de blauwalg weg is, komen ze opnieuw een analyse doen. Maar hoe moeten wij nu zien of het weg is of niet? We hebben geen idee hoe lang dit gaat duren", klinkt het.

Nederland damt probleemzones in

In het meer zijn twee bekende probleemzones. "Daar ligt kreupelhout in het water. De blauwalg neemt nog geen 2 procent van de oppervlakte in. We vinden het sluiten van de vijver niet de juiste oplossing. Er zijn andere technieken, zoals de probleemzones indammen. Dat passen ze in Nederland toe", zegt Meykens.  

De stalen werden ook genomen in een van de probleemzones. "Dat is totaal niet representatief gezien op slechts een klein deeltje van het meer de blauwalg visueel is vastgesteld. Het is een dode hoek in het meer en dat is al 50 jaar zo", vertelt Meykens. 

Niet duidelijk aangegeven

Er waren deze week mensen aan het zwemmen in de vijver. "Er mag eigenlijk niet gezwommen worden, maar het gebeurt af en toe. Ik sprak hen aan over de blauwalg en zij zeiden dat ze nergens een verbodsbordje hadden gezien. De signalisatie is dus absoluut niet duidelijk. Iedereen komt langs ergens anders naar de vijver en er moeten dus meer bordjes gehangen worden."

Meest gelezen