Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Facebook verwijdert advertentie van Trump voor gebruik nazi-symbool

Facebook heeft enkele advertenties van het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump verwijderd omdat er een nazi-symbool in voorkwam. Het gaat om een omgekeerde rode driehoek. In de concentratiekampen in nazi-Duitsland moesten communisten en politieke gevangenen een badge met dat symbool dragen. Het team van Trump gebruikt het voor Antifa, de extreem-linkse groepering die volgens Trump verantwoordelijk is voor de rellen bij enkele Black Lives Matter-betogingen.

In een mededeling zegt Facebook dat de advertenties niet stroken met haar “beleid tegen georganiseerde haat.” Symbolen van haatdragende ideologieën kunnen alleen worden gepost als ze tegelijk veroordeeld worden, zegt Facebook.

Antifa

In de verwijderde post van het campagneteam van Trump wordt opgeroepen om een petitie te ondertekenen tegen Antifa “die de Amerikaanse steden vernietigt en rellen sticht”. Onderaan de tekst staat de omgekeerde rode driehoek, zonder verdere uitleg. Het waren andere Facebook-gebruikers die het symbool herkenden.

Tim Murtaugh, een woordvoerder van het campagneteam, zegt dat het symbool door Antifa zelf wordt gebruikt. Experts zeggen dat dat vroeger het geval was, maar intussen al jaren niet meer.

Twitter

De post stond meer dan 24 uur online en op de pagina van Trump zelf is ze meer dan een miljoen keer bekeken. Facebook krijgt al langer kritiek voor het niet verwijderen van eerdere posts van de president en zijn campagneteam. Enkele daarvan verspreidden foute informatie en zouden hebben aangezet tot de rellen.

Twitter geeft bij sommige tweets van de president aan dat zijn boodschap de regels schendt, bijvoorbeeld omdat ze geweld verheerlijken. Facebook liet zijn boodschappen tot nog toe ongemoeid.

Meest gelezen