NICOLAS MAETERLINCK

Franse bagageafhandelaar Alyzia SAS vervangt failliete Swissport voor zes maanden

Het Franse bedrijf Alyzia SAS krijgt een licentie van zes maanden voor bagage- en platformafhandeling op Brussels Airport, in afwachting van de normale selectieprocedure voor een nieuwe afhandelaar ter vervanging van het failliete Swissport Belgium. Dat heeft de luchthaven van Zaventem gemeld. Alyzia SAS zal, mits goedkeuring, op 1 juli kunnen starten.

Alyzia is momenteel enkel op Franse luchthavens actief en telt meer dan 3.000 personeelsleden. De Fransen zijn uit op internationale uitbreiding, de licentie in Brussel is daarvoor een begin. Volgens de luchthavenuitbater heeft het bedrijf een heel goede reputatie.

"Alyzia heeft in zijn offerte aangetoond dat het op zeer korte termijn kan opstarten en het kan de nodige garanties bieden om op een veilige, correcte en kwalitatieve manier afhandelingsdiensten aan te bieden aan de luchtvaartmaatschappijen", zegt de luchthaven.

Het is volgens Brussels Airport de bedoeling dat Alyzia minstens een deel van het personeel van Swissport Belgium opnieuw aan het werk zet, maar het is aan het Franse bedrijf om dat te regelen. "We hebben het hen warm aanbevolen", zegt luchthavenwoordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. "Maar het zal natuurlijk afhangen van welke klanten ze binnenhalen."

Alyzia kan niet zomaar de contracten van Swissport overnemen. Er zal opnieuw onderhandeld moeten worden. "Er zijn nu weer twee afhandelaars, maatschappijen hebben dus keuze. De markt kan zijn ding doen", zegt Chioua Lekhli.

Brussels Airlines maakt intussen al gebruik van de diensten van Aviapartner. Het is nog niet duidelijk of dat een definitieve keuze zal worden. "Er zal nu een procedure starten om uit te maken wie op lange termijn onze afhandelaar zal worden. We zullen de zaak evalueren", zegt woordvoerster Kim Daenen van Brussels Airlines.

Meest gelezen