Nicolas Maeterlinck

Gevangenen dagvaarden Belgische Staat omdat ze geen online les mogen volgen aan KU Leuven

Zes veroordeelde criminelen dagen de Belgische Staat voor de rechter omdat Justitie weigert om hen online les te laten volgen aan de Leuvense universiteit. Vijf mannen zitten vast in Leuven-Centraal voor moord, een zesde gevangene is veroordeeld voor doodslag.

"Ze hebben de afgelopen tijd al veel inspanningen gedaan om vanuit de gevangenis te studeren. Ze zijn daar echt gemotiveerd voor en nu vragen ze internettoegang en een laptop om een paar online cursussen te volgen", zegt hun advocaat Jos Vander Velpen. De Federale Overheidsdienst Justitie weigert dat en daarom stapt het zestal nu naar de rechtbank. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door de advocaat. "Het zou nochtans een investering zijn met een hoog rendement voor de samenleving. Iedereen weet dat gedetineerden die vrijkomen zonder enige opleiding het veel lastiger hebben en snel zouden kunnen hervallen. Wat is er nu beter dan studeren?"

Misbruik van een internetverbinding

Van Justitie mogen gevangenen studeren, maar enkel binnen de muren van de gevangenis. In de gevangenissen geldt het algemene beleid dat internet niet toegelaten is, dus ook niet om te studeren. Men is bang dat de internetverbinding misbruikt zou kunnen worden om contact te maken met de buitenwereld. Vander Velpen vindt dat Justitie moet meegaan met zijn tijd. "Ze moet de ontwikkeling van die mensen stimuleren. Je kan toch niet verwachten dat gevangenen de hele dag naar tv kijken en op de Playstation spelen?" Volgens de advocaat bestaan er technische mogelijkheden waardoor je ervoor kunt zorgen dat de gedetineerden enkel toegang hebben tot het leerplatform van de KU Leuven.

"Studeren is een basisrecht. Dat staat ook in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens", vindt de advocaat. Drie gedetineerden willen een opleiding Informatica volgen. "Dat kan ik alleen maar toejuichen. Als die mensen ooit vrijkomen, dan komen ze in een wereld terecht waarin informatica enorm belangrijk is. We vragen geen geld, alleen dat de rechtbank een dwangsom oplegt als Justitie hen dat blijft weigeren." Als de gedetineerden hun gelijk halen, zou dat een belangrijk precedent kunnen zijn waar het Gevangeniswezen in de toekomst rekening mee moet houden.

Meest gelezen