L1

Toeristen wandelen en fietsen over Romeinse heirbaan "Via Belgica" 

De Romeinse heirbaan die destijds Zuid-Frankrijk met Duitsland verbond, heeft tegenwoordig een toeristisch kantje en dat is nu officieel verlengd. België en Nederland sloten 15 jaar geleden al een overeenkomst om de route toeristisch zichtbaar en aantrekkelijk te maken. Die samenwerking is verlengd voor 3 jaar. Enkele wielertoeristen in Romeinse tenue fietsen daarom de Via Belgica af om handtekeningen te verzamelen. Riemst ligt op de route en is de enige gemeente in Belgisch-Limburg die meedoet.

De Via Belgica was oorspronkelijk een 400 kilometer lange Romeinse heirbaan die de Franse kust verbond met het Duitse Rijnland. 15 jaar geleden is officieel beslist om van de route een toeristisch project te maken. Gisteren hebben verschillende gemeenten in Nederland en België zich geëngageerd om het grensoverschrijdende project verder te zetten.  Dat wil zeggen dat er de komende drie jaar opnieuw wordt samengewerkt om het Romeinse verleden van de heirbaan zichtbaar en toegankelijk te maken.

"Het is de bedoeling om de Romeinse heirbaan opnieuw toegankelijk te maken via een fiets- en wandelroute en via een app", legt Peter Neven (CD&V), schepen van Heemkunde in Riemst, uit. "We willen ook de lokale handelaars betrekken bij het project.  Er doen al drie handelaars mee. Aan hun winkel hangt er een plaatje dat je met een app kan scannen. Zo krijg je informatie over de Romeinse weg én over de handelaar zelf."

Riemst is (voorlopig) de enige gemeente in Belgisch-Limburg die meedoet aan het Via Belgica-project. 

Meest gelezen