Hubert Vannijvel ondervindt al jaren last van zijn achternaam.

Hubert Vannijvel is het beu: "Niks te maken met Bende van Nijvel, maar word al jaren moordenaar genoemd"

Hubert Vannijvel uit Schepdaal, Dilbeek is het beu dat zijn achternaam geassocieerd wordt met de Bende van Nijvel. Al jarenlang moet hij daarover opmerkingen en grapjes aanhoren. "Ik hoop dat ze de naam van die bende voor eens en voor altijd veranderen."

Hubert Vannijvel is een doodgewone man uit Schepdaal, Dilbeek met een opmerkelijke achternaam. "Al 37 jaar wordt mijn naam onterecht in verband gebracht met de Bende van Nijvel. Met een groep misdadigers die in de jaren 80 een reeks moorden en overvallen pleegde", vertelt Hubert aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Indertijd zeiden de klasgenootjes van mijn kinderen dat hun vader een moordenaar was. Talloze nachten heb ik daarvan wakker gelegen. Dat kwam heel hard aan", zucht Hubert.

Vannijvel heeft het moeilijk met de negatieve connotatie die zijn naam heeft. "Als ik mijn stamcafé binnenkom, dan roepen ze: "Pas op, die van de Bende van Nijvel is daar!" Mensen die mij niet kennen, worden soms bang van mij en staan op. Dan voel ik me verschrikkelijk. Ik heb niets maar dan ook niets met die bende te maken. Waarom moeten die nu juist de Bende van Nijvel heten?"

Indertijd zeiden klasgenootjes van mijn kinderen dat hun vader een moordenaar was. Verschrikkelijk

Hubert Vannijvel uit Schepdaal

Deze week haalde de criminele bende opnieuw het nieuws en werd de wonde bij Hubert Vannijvel weer opengehaald. "Het is als een zweer die blijft etteren. Er zijn ook al boeken over de Bende van Nijvel geschreven en nog nooit heeft iemand zich geëxcuseerd voor het schenden van mijn naam." Vannijvel beseft dat de kans klein is dat de naam van de Bende van Nijvel na zoveel jaar nog zal veranderen, maar toch hoopt hij daarop. "Dat ze de namen gebruiken van degenen die daarbij betrokken waren. Ik zit daar voor niks tussen. Stel je dat maar eens voor dat ze jouw naam bekladden."

N.v.d.r.: De criminele bende kreeg haar naam in 1983 na een overval op een supermarkt in Nijvel, waarbij drie doden vielen. In het Frans zit er geen verwijzing naar Nijvel in de naam. Daar worden ze Les tueurs du Brabant genoemd.

Meest gelezen