Een zwarte vrouw in Lomé, de hoofdstad van Togo, smeert zich in met witmakende crème (archieffoto).
AFP or licensors

Johnson & Johnson stopt verkoop van crèmes voor wittere huid

Johnson & Johnson, moederconcern van farmabedrijf Janssen Pharmaceutica, stopt met de verkoop van crèmes voor een wittere huid, die populair zijn in Azië en het Midden-Oosten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, zo meldt persagentschap Reuters. Dergelijke producten waren onder vuur gekomen na het toegenomen wereldwijde debat rond rassenongelijkheid in de voorbije weken.

Johnson & Johnson stopt met de verkoop van zijn Clean & Clear Fairness producten, die verkocht worden in India, aldus een woordvoerder aan Reuters. Eerder maakte het bedrijf al bekend zijn Neutrogena Fine Fairness producten, die in Azië en het Midden-Oosten beschikbaar zijn, niet langer te verkopen.

"De voorbije weken kwam er discussie dat sommige namen of beweringen van onze producten om donkere plekken weg te werken zouden inhouden dat een witte huid beter is. Dit was nooit onze bedoeling - een gezonde huid is een mooie huid", klinkt het.

Zolang de voorraad strekt

Johnson & Johnson zegt dat het de producten niet langer zal produceren, maar dat ze in de rekken kunnen blijven liggen tot de voorraad weggewerkt is.

Ook andere bedrijven zoals Unilever, Procter & Gamble en L'Oreal verkopen gelijkaardige producten. Die bedrijven hebben nog niet gereageerd op het bericht.

Volgens Euromonitor International werd vorig jaar wereldwijd zowat 6.277 ton witmakende crème verkocht, inclusief producten tegen verouderende huid of het wegwerken van vlekken of sproeten.

Meest gelezen