KU Leuven gaat voor "zo normaal mogelijk" academiejaar 2020-2021: "We willen de studenten hun campusleven teruggeven"  

De KU Leuven hoopt vanaf volgend academiejaar zoveel mogelijk studenten opnieuw te ontvangen op de verschillende campussen. "We willen volgend jaar zoveel mogelijk normaliseren, al zullen we ons wel aanpassen aan de circulatie van het coronavirus", zegt rector Luc Sels. 

Dat het voor de universiteitsstudenten aan de KU Leuven een bijzonder academiejaar is, hoeft niet gezegd. Sinds de uitbraak van het coronavirus,  midden maart,  bleven de aula's dicht en schakelde de universiteit over op onlinelessen. Intussen worden examens afgelegd en kijkt de rector al vooruit  naar volgend academiejaar. "Veiligheid blijft vanzelfsprekend onze prioriteit. Maar we willen volgend jaar ook wel zo veel als mogelijk normaliseren", zegt rector Luc Sels. "We willen de student zijn of haar campusleven teruggeven en daarom willen we voor zo veel mogelijk van onze vakken een aanzienlijk deel op de campus zelf laten doorgaan." 

We proberen zo veel mogelijk te organiseren op de campussen zelf

Luc Sels, rector KU Leuven

Al hangt alles af van de manier waarop het coronavirus in ons land evolueert. "Wij organiseren op dit moment een harmonicaprincipe, waarbij we meer studenten in onze aula's zullen hebben op het moment dat de circulatie van het coronavirus laag is en minder studenten wanneer de circulatie hoog is. Maar dat altijd vanuit het principe dat we het maximaal mogelijke op de campus organiseren. Ik ga er van uit dat we aan het begin van het academiejaar heel veel zullen kunnen doen. Maar we werken ook een rotatiesysteem uit, waarbij je in geval van meer viruscirculatie een deel van de studenten een hoorcollege op de campus laat volgen en de rest thuis online via streaming. En dat je de volgende les een ander deel neemt, dus dat iedereen om beurt op de campus komt. Voor de praktijkvakken kiezen we er voor om die allemaal te laten doorgaan op de campus zelf. Natuurlijk houden we bij elke les rekening met voldoende afstand en zullen er ook mondmaskers gedragen moeten worden. Maar naast deze maatregelen zullen handhygiëne, ventilatie ook belangrijk zijn."

Op kot

Sels geeft aan dat op kot gaan volgend academiejaar perfect kan. "De lessen gaan gewoon door en op kot gaan lijkt mij een goede optie. Want dat lijkt me mogelijk veiliger dan optie dan elke dag op en af te reizen tussen de campus en thuis." 

Meest gelezen