Liveblog: Spanje onderwerpt bezoekers die via (lucht)havens binnenkomen aan drievoudige coronacontrole

Wie vanaf zondag via een haven of luchthaven Spanje wil binnenkomen, zal een drievoudige controle moeten ondergaan. De afgelopen 24 uren zijn er 128 nieuwe besmettingen gerapporteerd, 20 nieuwe ziekenhuisopnames en 12 overlijdens. En professor huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer wil de zorg decentraliseren zoals in Duitsland. Herbekijk de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"We moeten onze zorg decentraliseren: federaal middelen verzamelen, lokaal de zorg versterken"

Onze gezondheidssector is na corona aan een stevige update toe. Dat zei Jan De Maeseneer, professor huisartsengeneeskunde aan de UGent in "Terzake". De Maeseneer: "We moeten onze zorg anders organiseren. Een aantal zaken kunnen federaal, zoals het verzamelen van de middelen, maar we moeten lokaal de zorg versterken. Dat doen ze bijvoorbeeld in Duitsland heel goed."

De Maeseneer stelt voor om die decentralisering in te zetten bij de contactopsporing die nu nieuwe coronabesmettingen aan het licht moet brengen. "We hebben een mechanisme nodig om op lokaal niveau sneller te kunnen reageren. Contact tracing kan een begin zijn." De professor zei ook dat ons land de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan hun lot hebben overgelaten en stelt voor dat de erkenning van labo's gekoppeld wordt aan de snelheid waarmee ze bijvoorbeeld nieuwe testen kunnen ontwikkelen.

Bekijk het gesprek met professor Jan De Maeseneer en Christiaan Decoster, gewezen directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid,  in "Terzake":

Videospeler inladen...

Terzake ging ook in Duitsland een kijkje nemen. Dat land wordt geroemd voor zijn aanpak van de coronacrisis. De Duitsers slaagden er vooral in om heel vroeg al massaal te testen, maar ook de lokale aanpak van de zorg wierp er zijn vruchten af:

Videospeler inladen...

Vanaf 21 juni drievoudige coronacontrole in Spaanse (lucht)havens

Wie vanaf zondag via een haven of luchthaven Spanje wil binnenkomen, zal een drievoudige controle moeten ondergaan. Dat heeft het Spaanse ministerie van Gezondheid vandaag bekendgemaakt.

Spanje opent op 21 juni zijn grenzen voor inwoners van EU-lidstaten en de Schengenlanden. Ten eerste zal u een formulier moeten invullen waarin u moet aangeven of u besmet bent geweest met het coronavirus en onder welke omstandigheden en hoe men u kan lokaliseren in Spanje. Daarna volgt ook een temperatuurcontrole en een “visuele controle”.

Als men u na die twee controles nog niet vertrouwt, moet u onderzocht worden door een arts. De controles gelden enkel in de havens en luchthavens. Over het weg- en treinverkeer is niets bekend.

Opnieuw bijeenkomsten tot 1.000 mensen toegestaan in Zwitserland

Vanaf maandag zijn in Zwitserland weer bijeenkomsten toegestaan tot 1.000 mensen. Dat heeft de Zwitserse overheid vrijdag gemeld.

Op dit ogenblik mogen nog maximaal 300 mensen samenkomen in Zwitserland, maar vanaf maandag worden er dat dus 1.000. Toch zullen die nog niet zomaar bij elkaar in de buurt kunnen komen, want indien er een besmetting is, mag het aantal mensen dat opgespoord moet worden niet hoger liggen dan 300. Er zullen dus maatregelen gelden om dat te verzekeren, zoals het opdelen van de aanwezigen in groepen.

Marokko meldt grootste stijging besmettingen tot dusver

De autoriteiten in Marokko hebben de grootste stijging tot dusver gemeld van het aantal coronagevallen. Op een dag tijd werden 539 besmettingen geregistreerd.

Het gaat vooral om asymptomatische patiënten uit het "professionele milieu" in de regio Rabat-Kenitra, in het westen van het land. Volgens de lokale media werd een besmettingshaard ontdekt in een aardbeienfabriek. De afgelopen dagen registreerde Marokko minder dan 100 besmettingen per dag.

In het Noord-Afrikaanse land zijn volgens officiële cijfers in totaal 9.613 besmettingen vastgesteld, 213 mensen stierven door het virus. De autoriteiten hebben vergaande maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen, al zijn die op sommige plaatsen in het land inmiddels weer versoepeld. Ondertussen is ook een grootschalige testcampagne opgezet bij werknemers in de privésector.

Vijfhonderd ontslagen bij Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus

De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft aangekondigd 500 mensen te zullen ontslaan door de zware impact van de coronacrisis op de luchtvaartsector. De maatschappij is ook streng voor de Ierse interim-regering, die "er niet in geslaagd is stappen te nemen die andere Europese lidstaten wel hebben genomen".

De maatschappij, die ook in Brussels Airport actief is, zag haar operaties terugvallen tot slechts 5 procent in vergelijking met het niveau van voor de crisis. De afgelopen week voerde Aer Lingus 30 vluchten uit, dat is ongeveer 10 procent van een normale week in juni.

Contactonderzoek deed voorbije week 3.514 telefoons, dagelijks 21 huisbezoeken

Het contactonderzoek deed de voorbije week 3.514 telefoons. De week daarvoor waren er dat 3.998 (een verschil van 484 telefoons). Dat blijkt uit een nieuwe stand van zaken van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

Gemiddeld moest het contactonderzoek naar 233 personen per dag bellen, onder wie 86 patiënten. De overige oproepen zijn naar contactpersonen van patiënten, medische verantwoordelijken van leefgroepen of opvolgtelefoons. Per dag werden gemiddeld 21 huisbezoeken gedaan bij mensen bij wie het contactonderzoek telefonisch niet lukte.

De voorbije week slaagde het contactonderzoek er in om minstens 54 procent van de patiënten te bereiken en er een gesprek mee te voeren. Dat is een verschil van -2 procent tegenover de week daarvoor. Van de patiënten die konden bereikt en gesproken worden, deelde gemiddeld 61 procent van de patiënten contactpersonen mee.

Ook Osram zet in op virusdodend uv-licht

Verlichtingsproducent Osram Licht voert de productie op van systemen met uv C-licht, een vorm van ultraviolette straling die virussen doodt. Uv C-licht kan een rol spelen in het bestrijden van het coronavirus. Eerder liet het Nederlandse Signify, de vroegere verlichtingstak van Philips, weten ook meer van dat soort lampen te gaan produceren.

Het Duitse Osram installeerde de uv C-lichten al in ziekenhuizen in Wuhan en Peking, waar de effectiviteit nogmaals werd gemeten. Verder leverde Osram in China al 10.000 lampen aan scholen en kinderopvang.

Nu gaat Osram de lampen ook buiten China aanbieden. Het bedrijf zegt internationale goedkeuring daarvoor te hebben ontvangen.

Apple sluit aantal winkels in Amerika vanwege coronacrisis

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple sluit elf Amerikaanse winkels opnieuw vanwege het oplaaien van het coronavirus in verschillende staten. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen uit voorzorg. Het gaat om Apple Stores in Florida, Arizona, North Carolina en South Carolina.

Apple had net vrijwel alle winkels in de Verenigde Staten weer geopend. Die waren geruime tijd dicht vanwege maatregelen om het virus in te dammen.

In veel Amerikaanse staten zijn de beperkingen de afgelopen weken ingetrokken. In lang niet alle staten was het virus echter al onder controle, wat nu leidt tot een nieuwe stijging van het aantal besmettingen.

Recordaantal nieuwe coronabesmettingen wereldwijd

Met 150.000 coronabesmettingen op een dag is er een nieuw record gevestigd. Dat meldt de algemeen directeur van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Het grote aantal registraties kwam donderdag binnen, maakte Tedros vrijdag bekend. Volgens de WHO is de coronapandemie aan het versnellen. Er wordt ook steeds meer getest.

Bijna de helft van de nieuwe besmettingen komt uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, maar er werden ook veel gevallen geregistreerd in Zuid-Azië en het Midden-Oosten.

"De wereld bevindt zich in een nieuwe, gevaarlijke fase", aldus Tedros. "Veel mensen zijn het begrijpelijkerwijs beu om thuis te blijven. Landen willen hun economie en het sociale leven heropstarten. Maar het virus verspreidt zich snel, het is nog altijd dodelijk en de meeste mensen kunnen nog besmet raken."

Belg mag opnieuw naar Cyprus reizen, op voorwaarde van negatieve coronatest

Cyprus heeft de toegangsbeperkingen op zijn grondgebied verder versoepeld, waardoor vanaf zaterdag reizigers uit België, Frankrijk, Italië en Spanje er naartoe kunnen reizen. Belgische toeristen, die volgens het land nog in de hogere risicocategorie vallen, moeten wel een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Het land is nu open voor vluchten uit 30 landen. De luchthavens waren vanaf 9 juni al heropend voor commerciële vluchten uit 19 landen.

Meest gelezen