De buit van de vissers: tientallen ontstekingsmechanismes.
Viktor Huyghe

Magneetvissen verboden in Oostends park, want vijver zit vol munitie

Magneetvissers mogen voorlopig niet meer vissen in de vijver van het Maria Hendrikapark in Oostende. Twee jongeren hebben daar deze week tientallen ontstekingsmechanismen van bommen opgevist.

Magneetvissers proberen met een sterke magneet bijzondere metalen voorwerpen uit het water te halen. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) vindt het te gevaarlijk om dat nog te doen in de vijver van het Maria Hendrikapark: “Blijkbaar is de vijver van het Maria Hendrikapark een plaats waar in het verleden munitie werd gedumpt. Wat de magneetvissers hebben bovengehaald, is heel gevaarlijke munitie. We laten nu al die explosieven eerst weghalen door DOVO, de ontmijningsdienst van het leger.”

“We hadden het beter niet gedaan”

Miel Dekien en Viktor Huyghe begonnen er enkele jaren geleden mee in hun woonplaats Adinkerke. “We kochten een kleine magneet, gooiden die in het water en haalden onmiddellijk een fiets naar boven. We dachten toen: hmm, er zou wel meer in de vaart kunnen liggen.”

Het was niet de eerste keer dat de twee explosieven opvisten. “We hebben al vliegtuigbommen en granaten gevonden. We dachten daardoor dat we het gevaar van dit konden inschatten, maar toen DOVO ter plaatse kwam, schrokken we wel. Ze konden er ook niet echt mee lachen. We beseften al snel dat we dat beter niet hadden gedaan. We wisten echt niet dat het zo gevaarlijk is. Stel je voor dat een kind van 12 jaar een grote magneet koopt en gaat vissen in het Maria Hendrikapark …, goed dat het nu afgesloten is en er een verbod is”, zegt Dekien.

Lesje geleerd

Dekien en zijn vriend gaan overal magneetvissen in West-Vlaanderen. “Als we afval vinden zoals fietsen of verkeersborden, zetten we dat aan de kant en lichten we de gemeente in die dat komen ophalen. Als we nog eens een bom bovenhalen, laten we hem liggen en bellen we onmiddellijk de politie. We hebben onze les geleerd”, lacht hij nog.

Meest gelezen