Videospeler inladen...

Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT: "Ik wil dat de Vlaming trotser wordt op de openbare omroep"

De VRT moet meer uitpakken met zijn maatschappelijke meerwaarde en de Vlaming moet trotser worden op de VRT. Dat zei Frederik Delaplace op zijn eerste persconferentie als CEO van de VRT. Delaplace komt over van uitgeverij Mediafin, waar hij zo goed als zijn volledige carrière spendeerde.

Frederik Delaplace neemt de plaats in van Leo Hellemans, die tijdelijk de VRT leidde na het ontslag van Paul Lembrechts. Delaplace heeft zijn strepen verdiend bij de krant De Tijd en diens uitgeverij Mediafin. Die ervaring in de media vindt hij cruciaal: "Ik ben ervan overtuigd dat je om een mediabedrijf te leiden, je ervaring in de media moet hebben. Ik zou niet geschikt zijn om een groot industrieel bedrijf te leiden", zei Delaplace op zijn eerste persconferentie.

Bekijk de aankomst van de nieuwe CEO Frederik Delaplace op de VRT en zijn eerste reactie (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De 49-jarige Delaplace had het verder vooral over de belangrijke maatschappelijke opdracht van de openbare omroep. "De VRT creëert een enorme maatschappelijke meerwaarde. Daar moeten we trots op zijn en daar moeten we meer mee uitpakken."

Delaplace benadrukte de verbindende rol van de VRT. "In sommige landen, zoals in de VS, is het verbindende effect van media totaal verdwenen. De VRT heeft op dat vlak een heel bijzondere rol te spelen. Ik wil dat de interne trots op die missie groter wordt en dat de Vlaming trotser wordt op de openbare omroep."

Bekijk hier de mededeling van VRT-CEO Frederik Delaplace tijdens de persconferentie op de VRT (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik wil hier een project opzetten, waar iedereen enthousiast van wordt", ging Delaplace verder. "Dit is een van de snelst veranderende sectoren. Op vlak van technologie is er een belangrijke rol weggelegd voor de VRT. Ik wil de kabbelende rivier, waar media vandaag in zitten, veranderen in een stromende bergrivier. Stilstaan is achteruitgaan." 

Delaplace sprak op de persconferentie ook al over een paar hete hangijzers. Zo kreeg hij een vraag over de commotie rond de hitlergroet van Geert Hoste in het satirische programma "De ideale wereld". 

"Iedereen is het in dit huis eens over de grote principes en ik heb geen indicaties dat die in dit geval zijn geschonden. Censuur heeft geen plaats in een mediabedrijf en journalisten en programmamakers moeten in alle onafhankelijkheid kunnen werken."

Ook over de Vlaamse Netflix, een streamingplatform waar Telenet en DPG Media aan werken, lichtte Delaplace een tipje van de sluier: "De VRT kan het zich niet permitteren om belangrijke technologische ontwikkelingen aan zich voorbij te laten gaan", klonk het veelzeggend.

Tot slot kreeg de nieuwe baas van de VRT nog een vraag van een kijker via sociale media: "Wat is uw favoriete fragment uit het VRT-archief?". Delaplace moest er even over nadenken, maar kwam dan op de proppen met "De warmste week". "Dat initiatief illustreert perfect wat je met de VRT kan doen. Dat verbindende is waar ik enthousiast van word."

Besparingen

In de studio van "Het journaal" reageerde Delaplace ook nog op de nieuwe besparingsronde waar de VRT voorstaat. "Op dat vlak is de VRT niet anders dan andere mediabedrijven. In de huidige technologiestorm zal ook de VRT keuzes moeten maken. Bovendien wordt de openbare omroep gefinancierd door geld van elke Vlaming, dus moeten we daar heel zorgzaam mee omspringen.

Bekijk het interview in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Carrière

Delaplace is tot nu bijzonder honkvast geweest, dat is het eerste dat opvalt als je het cv van de West-Vlaming bekijkt. Midden jaren 90 gaat hij als kersvers afgestudeerd econoom aan de slag bij de krant De Tijd, of wat dan nog De Financieel-Economische Tijd heet. Hij klimt er doorheen de jaren op in de organisatie, van redacteur financiële markten en banksector, over chef van de cel financiën, naar adjunct-hoofdredacteur en in 2006 zelfs hoofdredacteur. 

Die laatste rol neemt hij wel maar een dik jaar op zich, want in het voorjaar van 2007 volgt hij Klaus Van Isacker al op als redactiedirecteur van het dan nog jonge Mediafin. Dat is de uitgeverij boven de kranten De Tijd en L'Echo, het magazine Sabato en het beleggingsblad De Belegger. Het bedrijf is in handen van Groupe Rossel en Roularta Media Group.

In zijn tienjarige periode als redactiedirecteur moderniseert hij samen met onder meer Isabel Albers De Tijd grondig en zet er volop in op een multimediale aanpak. In 2017 volgt dan een nieuwe carrièrestap wanneer hij de CEO-stoel van Dirk Velghe mag overnemen.

Veel ervaring

De VRT krijgt dus een nieuwe CEO met onmiskenbaar veel management- en media-ervaring. Wel wordt het afwachten hoe hij zal aarden in een groot overheidsbedrijf waar de politieke druk veel prominenter aanwezig zal zijn dan bij het kleine Mediafin. 

Hij is iemand die de VRT futureproof kan maken

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

"Hij is een jonge, dynamische manager die zijn strepen heeft verdiend bij De Tijd en Mediafin", laat minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) weten in een eerste reactie. "Hij is iemand die de VRT futureproof kan maken."

Delaplace haalde het in de laatste rechte lijn van voormalig De Standaard- en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en Koen Clement, ex-De Persgroep en WPG. Die laatste was ook vorige keer al kandidaat om CEO te worden van de VRT.

Bekijk hier het interview met minister Dalle in "Terzake":

Videospeler inladen...

Hij heeft het grote voordeel dat hij geen groot ego heeft

Geert Noels

Iemand die al heel veel heeft samengewerkt met Delaplace is econoom Geert Noels. "Frederik is een zeer intelligente, hardwerkende diplomaat met een enorm gevoel voor humor. En hij heeft het grote voordeel dat hij geen groot ego heeft. Frederik heeft ook een zwak punt: hij is een fervente Club Brugge-supporter", lacht Noels. 

Vista

Rik Van Cauwelaert, politiek commentator bij De Tijd, denkt dat Delaplace "de juiste man op de juiste plaats" is, zo zegt hij in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Hij heeft bij de transformatie van De Tijd getoond dat hij van aanpakken weet. Hij heeft van die nichekrant een krant gemaakt die in het algemeen debat meespeelt en die toch die degelijkheid heeft behouden, zonder saai te worden."

Van Cauwelaert omschrijft hem ook als iemand met een open geest en met een blik op de toekomst. "Hij heeft een heel goede vista op wat nieuwe media aangaat en hoe je daarmee omgaat. Want in die omslag naar die nieuwe media heeft De Tijd geen fouten gemaakt: daar is heel rustig en op lange termijn gedacht. Zo iemand is hij wel."

In die omslag naar die nieuwe media heeft De Tijd geen fouten gemaakt: daar is heel rustig en op lange termijn gedacht. Zo iemand is hij wel

Rik Van Cauwelaert, politiek commentator bij De Tijd

Kan Delaplace ook politieke druk verdragen? Van Cauwelaert denkt van wel. "Als je kranten als De Tijd en L'Echo hebt geleid, dan kan ik je verzekeren dat je af en toe door lastige politieke klanten wordt opgebeld. Maar nooit is dat doorgesijpeld naar de redactie of krant. Dus hij kan weerstaan aan druk."

Hij zelf heeft ook nooit kunnen achterhalen waar Delaplace op politiek vlak voor stond. "Daar is hij altijd discreet over geweest. Het is natuurlijk geen extreemlinkse, noch extreemrechtse jongen. Ik denk eerder dat hij is wat ze in de angelsaksische wereld een 'liberal' noemen, dus veeleer links-liberaal."

(Lees verder onder de foto)

Rik Van Cauwelaert.

Heiligverklaring

"Iemand zei me: 'Ik hoop dat het een man is als Bert De Graeve'. Ik denk eerlijk gezegd dat het iemand is die men daar achteraf mee zal kunnen vergelijken. Hij is doortastend en heeft bovendien een goed contact met zijn mensen. Maar het zal wel juist moeten zijn wat er 's avonds op 'Het Journaal' komt." Samengevat? "Maak u klaar voor een volgende heiligverklaring."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de aankomst van de nieuwe CEO:

Videospeler inladen...

Meest gelezen