Videospeler inladen...

"Tournée nationale": u krijgt niet 10, maar 12 gratis treinritten (áls u die aanvraagt)

De gratis tienrittenkaart die de corona-superkern had beloofd wordt een twaalfrittenkaart. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft daarover een akkoord bereikt met de NMBS. De kaart moet aangevraagd worden en is op naam. De gebruiker krijgt 2 ritten per maand, over een periode van 6 maanden. Om alles digitaal en administratief in orde te krijgen zullen de gratis ritten pas vanaf halfweg augustus ingaan.

Door de verspreiding in de tijd van de 12 ritten kunnen ze tijdens vier schoolvakanties worden gebruikt: de zomervakantie, de herfstvakantie, de kerstvakantie en de krokusvakantie. De NMBS zal geen financieel verlies lijden, want de spoorwegmaatschappij krijgt van de overheid extra geld voor het inkomstenverlies door de coronacrisis. 

Met de twaalfrittenkaart wil de regering het binnenlands toerisme promoten. Daarom komt er een campagne met als voorlopige werktitel "Tournée nationale". 

De besluitvorming rond de gratis treinritten was opmerkelijk. De beslissing van de superkern van 6 juni om elke inwoner 10 gratis treinritten te schenken, bleek zonder overleg met de NMBS te zijn genomen. "De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen, stelt evenwel zeer ernstige vragen", reageerde topvrouw Sophie Dutordoir op Twitter.

Eerder deze week gaf de raad van bestuur van de NMBS nog aan dat het misschien beter was om de hele zaak uit te stellen, tot in betere gezondheidstijden. Maar minister Bellot hield vol. Resultaat: wie het aanvraagt, krijgt nu geen 10, maar 12 gratis ritten. De NMBS en minister Bellot bevestigen in een gezamenlijk persbericht dat er een akkoord bereikt is.

"Alle maatregelen worden genomen – zowel aan de kant van NMBS als aan de kant van de regering – opdat het online aanvraagformulier tegen begin augustus operationeel is. Deze periode  is nodig om het digitale platform te ontwikkelen en de distributieketen op te zetten, waarvoor openbare aanbestedingen zullen worden gelanceerd", klinkt het.

Ook de vakbonden hadden hun bedenkingen bij de gratis treinritten en vandaag herhalen ze die kritiek. "We riskeren dat er massa's mensen naar de zee gaan reizen met die tickets. Hoe gaan kustburgemeesters dat aanpakken als volle treinen toekomen aan de kust?", vraagt Luc Piens van ACV Transcom zich luidop af. "We gaan alle hulp nodig hebben, want we willen geen tweede golf creëren."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen