Oplichting met 70% gestegen tijdens lockdownperiode in politiezone Erpe-Mere en Lede. Geweld binnen de familie minder spectaculair gestegen dan verwacht

De politiezone Erpe-Mere - Lede heeft tijdens de coronaperiode gemerkt dat de oplichtingscijfers met 70% gestegen zijn. Het gaat zowel over oplichting via het internet als los van het internet. De cijfers over intrafamiliaal geweld zijn ook gestegen maar minder sterk dan wat bij het begin van de lockdown verwacht werd. De politie waarschuwt wel dat veel huiselijk geweld verborgen blijft. 

De politie van de zone Erpe-Mere - Lede is deze week op 1 dag 6 keer moeten tussenbeide komen bij vormen van zeer zwaar huiselijk geweld. Op somige dagen moet de politie nog meer tussenbeide komen, maar niet altijd voor dergelijke zeer ernstige feiten, weet korpschef Luk Lacaeyse. "Het was voorspeld dat er meer Intrafamiliaal geweld zou komen", legt de korpschef uit, "en het is ook gestegen, maar minder problematisch dan wat we verwacht hadden. Landelijk bekeken is het geweld toegenomen, ook in onze zone, maar iets minder dan de landelijke cijfers."

Verborgen geweld

De politie maakt wel een kanttekening bij de cijfers. "Intrafamiliaal geweld is bij ons, zoals bij vele politiezones, opgenomen in het veiligheidsplan en dat is niet zonder reden. Dat soort van geweld blijft vaak onder de radar en is niet zichtbaar in onze criminaliteitscijfers, maar het is toch problematisch sterk aanwezig."

Oplichtingscijfers door het dak

"De oplichtingscijfers zijn de voorbije maanden tijdens de lockdownperiode door het dak gegaan en gestegen met zeker 70%", aldus de korpschef.  Omdat onze leefgewoonten veranderd zijn en we bijvoorbeeld meer online hebben gekocht, zijn de cijfers van onlinecriminaliteit gestegen, maar ook oplichting "via de straat" is gestegen.

Lacaeyse geeft een voorbeeld: "we kopen online en er komt nog een bericht dat er wat kleine onkosten bijkomen. Dit is vaak phishing, pogingen van criminelen om je bankgegevens los te krijgen. Maar er was oplichting door mensen die deur aan deur zogezegd mondmaskers gingen verkopen, of die omhalingen deden ten voordele van de zorg, terwijl dat niet waar was". 

kasto80

Meest gelezen