Videospeler inladen...

Politiepersoneel protesteert tegen kritiek op politiegeweld

Aan het Justitiepaleis in Brussel voeren zo'n 300 politiemensen vanmiddag actie.  Ze protesteren onder meer tegen de kritiek die de laatste weken te horen is over gewelddadige agenten, die zich schuldig maken aan politiegeweld. 

Op Facebook werd de voorbije dagen een oproep gelanceerd om op verschillende plekken in het land op straat te komen als reactie op de kritiek die de laatste tijd te horen is op het gebruik van geweld door de politie. Een kleine twee weken geleden nog maar was er op het Poelaertplein in Brussel een massabetoging tegen politiegeweld en racisme. Dat bracht 10.000 mensen op de been.

Op datzelfde plein, voor het gerechtsgebouw, zijn vanmiddag honderden leden van zowel het lokale als federale politiepersoneel verzameld. Maar ook onder meer in Charleroi, Luik en Namen zijn er acties gepland. Volgens het politiepersoneel wordt nu vaak het beeld opgehangen dat ze racistisch zouden zijn en buitensporig geweld gebruiken. Hun beroep wordt gestigmatiseerd, zeggen ze, en dat brengt hen allemaal in diskrediet, terwijl het gaat om uitzonderlijke gevallen. 

Bij wijze van symboliek hebben enkele agenten hun handboeien op de grond gegooid, omdat ze de vele verwijten beu zijn. België is Amerika niet klinkt het en als er rotte appels in een korps zitten, dan moeten die eruit. 

Bekijk de beelden van de politiebetoging aan het Justitiepaleis in Brussel uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen