Stad Mechelen tevreden met fietszone die 8 maanden geleden werd ingevoerd

De stad Mechelen heeft de fietszone die ze 8 maanden geleden heeft ingevoerd in het centrum, geëvalueerd en ze vindt die een succes. Auto's mogen fietsers in die zone niet meer inhalen. Er werden wel nog extra markeringen aangebracht om de fietsstraten duidelijker te signaleren. De stad gaat ook met gerichte controles beginnen op het respecteren van de zone.

De stad Mechelen heeft haar nieuw fietsbeleid geëvalueerd en spreekt zelf van een succes. Al 8 maanden is het centrum van Mechelen een fietszone. Dat wil zeggen dat de auto de fietser niet mag inhalen. Zo'n tachtig procent van de autobestuurders in het centrum houdt zich aan die regel. 

In sommige straten was het niet duidelijk dat ze deel uitmaakten van de fietszone. “We hebben extra banners en wegmarkeringen aangebracht op 16 verschillende locaties om de fietsstraten duidelijker te begrenzen”, zegt Mechelse schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Open VLD).

Gerichte controles en boetes

Voortaan kunnen autobestuurders die fietsers inhalen in een fietsstraat een boete krijgen. “De politie gaat gerichte acties en controles uitvoeren op het effectief naleven van de fietszone”, zegt Vanmarcke. Overtreders riskeren een boete van 58 euro.

Mechelen heeft nu al 30 kilometer aan aaneengesloten fietsstraten en vanaf juli komen er nog eens twee autoluwe straten bij: de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de IJzerenleen, twee shoppingstraten van Mechelen. 

Meest gelezen