Royals die aan stijl niet inboeten: Victoria's gerecycleerde avondjurk en de mondmaskers van Mathilde mét "upgrade"

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Niemand minder dan "Twilight"-actrice Kristen Stewart zal de gelaagde emoties weergeven van prinses Diana in de film "Spencer". Kroonprinses Victoria is tien jaar getrouwd en trok voor een fotosessie een jurk aan... van tien jaar geleden. Ook koningin Mathilde koos voor een "upgrade", maar dan van een van haar mondmaskers. En Maud Angelica blikt terug op de begrafenis van haar vader Ari Behn.

Een sprookje ondersteboven

De Amerikaanse actrice Kristen Stewart (30) zal de rol vertolken van prinses Diana, de moeder van de Britse prins William en Harry. Dat meldt het vakblad Deadline. De nieuwe film "Spencer" (naar de familienaam van Diana, red.) focust op de vroege jaren 90 toen Diana en kroonprins Charles besloten te scheiden.

Kristen Stewart bij de voorstelling van "Underwater" in januari.

Die jaren werden gekenmerkt door een overweldigende media-aandacht voor het fameuze "huwelijk-met-drie" (Charles' affaire met Camilla Parker Bowles) en andere scheidingen binnen de koninklijke familie. Ook de relaties van prinses Anne en van prins Andrew liepen op de klippen. 

Kristen Stewart is bekend van de populaire "Twilight"-vampierensaga en van "Charlie's angels". Regisseur van "Spencer" wordt Pablo Larraín. De opnames starten volgend jaar. Met wie Stewart ruzie mag maken - haar prins Charles dus - is (nog) niet bekend. De regisseur noemt de film een "sprookje maar dan eentje ondersteboven". Larraín: "Wanneer iemand beslist geen koningin te worden maar zichzelf wil zijn, is dat een grote beslissing. Hoe kom je tot dat punt?"

Voor de rol van Diana zocht de regisseur iemand die verschillende emotionele "lagen" kan neerzetten. "Kristen Stewart kan mysterieus én tegelijkertijd heel fragiel zijn om uiteindelijk sterk uit de hoek komen." De film brengt drie dagen in het leven van Diana in beeld, wanneer ze op het koninklijke landgoed Sandringham de kerstdagen doorbrengt. 

Diana en Charles in gelukkiger tijden, bij hun verloving in 1981.
AP

Mondmaskers die niet zomaar passeren

Koningin Mathilde bezocht deze week de Van Eyck-tentoonstelling in het Groeningemuseum in Brugge en ging daarna de lokale horeca steunen door op een terrasje een koffie te drinken. Ook deze keer weer slaagde Mathilde erin bij haar outfit een bijpassend mondmasker te dragen. Het Nederlandse Persagentschap ANP schreef over een bezoek "geheel in stijl".

BEKIJK hier het koninklijke bezoek aan Brugge: 

Videospeler inladen...

Koningin Mathilde offert stijl niet op voor veiligheid

People Magazine

Eind mei verraste de koningin al met een oranje-rood mondmasker en eenzelfde ensemble in Oostnieuwkerke. Ze praatte toen met vrouwelijke ondernemers in de zwaar getroffen sierteelt. Mathilde liet bij aankomst weten dat mondmaskers dragen "iets anders is", maar dat we "de gewoonte moeten aannemen".

Haar kleurrijke mondmasker haalde People Magazine dat stelde dat de koningin "stijl niet opoffert voor veiligheid". Het Amerikaanse blad had het over een "upgrade" na haar gebruikelijke standaard (witte) mondmaskers in het begin.  

BEKIJK hier het bezoek aan de Belgische siertelers:

Videospeler inladen...

De beide outfits zijn van de hand van het Belgische modehuis Natan met ontwerper Edouard Vermeulen als vaste leverancier van het hof. Vermeulen vertelt onze redactie dat álle klanten bij nieuwe bestellingen kunnen rekenen op een bijpassend mondmasker. Een extraatje bij een aantal merken tegenwoordig.

Het mondmasker met blauwe print, dat de koningin droeg in Brugge, werd later geleverd, omdat de jurk vóór de coronacrisis werd besteld en gemaakt. Of Mathilde nog zal opdagen met bijpassend mondmasker? "Dat zou kunnen, afhankelijk van de outfit die ze zal kiezen", klinkt het bij Natan.

Tinnen huwelijk met zelfde avondjurk

De Zweedse kroonprinses Victoria is deze maand tien jaar getrouwd met Daniel Westling, haar voormalige fitnessinstructeur. De Zweden werden de voorbije dagen getrakteerd op een reeks nieuwe foto's van het koppel in én rond het Hagapaleis (Stockholm) waar ze wonen. 

©Royal Court of Sweden
©Royal Court of Sweden

Modebloggers merkten snel op dat de zachtroze galajurk van Victoria hen bekend voorkwam. Het blijkt om de jurk van de Libanese ontwerper Elie Saab te gaan die de prinses tien jaar geleden droeg op de vooravond van haar huwelijk. Geen toeval uiteraard. 

Tien jaar geleden (18 juni 2010): op een concert de avond voor hun huwelijk.

De beginjaren van de relatie tussen Victoria en Daniel werden met argusogen gevolgd. Daniel Westling was - net als zijn schoonmoeder, koningin Silvia - niet van adel. Een "gewone" burgerjongen met een moeder die bij de post werkte. Samen met zijn vader en zus Anna woonde het gezin op het platteland.

Vóór de relatie bekend raakte, trok Daniel-met-lang-sluik-haar nog makkelijke sportbroeken en T-shirts aan, en droeg hij graag honkbalpetjes. Pas later volgde de transformatie in prins, met maatpakken, designerbril en zijn typische haarstijl: strak glanzend achterover gekamd. Daniel werkte via logopedie zelfs zijn zware plattelandsaccent weg en volgde een cursus Zweedse geschiedenis.

Tien jaar later is hij een discreet en gewaardeerd lid van de koninklijke familie die op werkbezoeken vooral zijn vrouw laat schitteren en een groot deel van de gezinstaken (met dochter Estelle en zoontje Oscar) op zich neemt als Victoria aan de slag is. 

Het waardevolle halen uit het vreselijke

Voor het eerst sinds haar toespraak op de uitvaart van kunstenaar-schrijver Ari Behn begin dit jaar heeft dochter Maud Angelica (17) in het openbaar over haar vader gesproken. Zij is een van de drie dochters van de Noorse prinses Märtha Louise en Ari Behn. Zij waren getrouwd van 2002 tot 2017. Behn stapte uit het leven eind december. 

Terugkijkend op haar speech is Maud Angelica blij dat ze het woord nam. Dat vertelde ze op een postume tentoonstelling van haar vader in zijn thuisdorp Moss. "Ik vond het zo belangrijk om die toespraak te houden. Het betekende zo veel voor me dat ik iets waardevols en moois kon halen uit alle vreselijke dingen. En ik voelde dat ik die toespraak wel kon gebruiken", reageerde Maud Angelica.

BEKIJK hier de moedige toespraak van Maud Angelica op de uitvaart:

Videospeler inladen...

Het lijkt een beetje op in- en uitademen. Soms moet je erover nadenken, en soms niet

prinses Märtha Louise tot haar dochter, over verlies

Maud Angelica vertelde ook dat ze na de dood van haar vader hulp heeft gekregen van een psycholoog. Het viel haar soms wat zwaar, maar de woorden van haar moeder sleepten haar erdoorheen. "Mama zei dat het een beetje lijkt op in- en uitademen. Soms moet je erover nadenken, en soms niet."

Maud Angelica was op de tentoonstelling van Behn aanwezig met haar moeder en zussen Leah Isadora en Emma Tallulah. Ze zette haar naam onder de zwart-witte schets die ze van haar vader had gemaakt en die ze stevig vasthield tijdens de begrafenis.

Hebt u vragen over zelfdoding? Worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Meest gelezen