Links staat Eshan, in het midden Fons Duchateau en rechts Samir

Stad Antwerpen koopt 25 nieuwe zwerfvuilzuigers aan: "Een opluchting voor de straatvegers"

De stad Antwerpen heeft 25 nieuwe afvalzuigers aangekocht. De zwerfvuilzuigers zijn een soort grote stofzuigers die afval op straat kunnen opzuigen. Ze kunnen ook klein afval zoals sigarettenpeuken en glasscherven opzuigen. "Dat is een hele opluchting voor ons", zegt straatveger Samir.

De stad Antwerpen had al 15 zwerfvuilzuigers, maar 5 daarvan moesten worden vervangen. In totaal zijn er met de 25 nieuwe nu dus 35. De machines worden ingezet op de meest vervuilde plaatsen. "We gaan het aantal stelselmatig uitbreiden tot we in totaal 100 machines hebben. Dan kunnen we veel breder werken en alle straatvegers met een afvalzuiger uitrusten", vertelt schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA).

We kunnen meer werk op kortere tijd doen.

Samir

Dankzij de machines kunnen straatvegers meer oppervlakte in dezelfde tijd proper maken. "Wij zijn echt superblij. De machines maken ons werk gemakkelijker en rustiger. We kunnen meer werk op kortere tijd doen. Als er bijvoorbeeld glas op de grond ligt, kan je het gewoon opzuigen, terwijl dat met de hand heel veel werk is", zegt Samir. 

De zwerfvuilzuigers zijn elektrisch en daardoor milieuvriendelijker.  "Met de batterij kunnen we meer dan 3 uur doorwerken", zegt Samir.

5.000 ton zwerfvuil per jaar

Antwerpen haalt per jaar 5.000 ton zwerfvuil op. "We willen toch ook vooral de Antwerpenaren en bezoekers van Antwerpen aansporen om zich verantwoordelijk te gedragen. Met het coronavirus zien we dat er veel mondmaskers en handschoenen op de grond liggen. Gooi je afval gewoon in de vuilnisbak", voegt Duchateau toe.

Grote investering

Een zwerfvuilzuiger kost 20.000 euro. "Dat is een heel grote investering. Maar als dat nodig is om de straten en pleinen proper te krijgen en de straatvegers het materiaal te geven om dat op een efficiënte manier te laten doen, dan is dat zeker wel zijn geld waard", zegt Duchateau.

Meest gelezen