Vereniging De Vlaamse Gaai zet zich al jaren in voor de terugkeer van de kerkuil in Steenokkerzeel.
Radio 2

Project om kerkuil weer naar Steenokkerzeel te halen loont: zes nieuwe uilskuikens geringd

In Steenokkerzeel zijn de afgelopen weken zes nieuwe kerkuiltjes geboren. Met behulp van nestkasten probeert de vereniging De Vlaamse Gaai al jaren om de kerkuil weer naar Steenokkerzeel te krijgen. Dit jaar worden zes nieuwe uilskuikens geringd om hen gericht te kunnen opvolgen.

De afgelopen jaren installeerde de ornithologische vereniging De Vlaamse Gaai zeven nestkasten in Steenokkerzeel. In twee nesten in Humbelgem en Melsbroek was het dit jaar prijs en dat leverde maar liefst zes nieuwe kerkuiltjes op. "Dit is een groot succes voor ons. De kerkuil is lang verdwenen geweest uit onze gemeente, dus we zijn heel blij dat ze terug zijn", vertelt burgemeester Kurt Ryon, die zich met de vereniging al jaren inzet voor de kerkuil. Waar de verschillende nestkasten precies staan, blijft een goed bewaard geheim. "In tijden van Harry Potter was een uil een populair huisdier geworden. Daarom verklappen we niet waar de nesten precies zijn, zodat niemand de dieren kan storen."

Nummerplaat voor de uil

De vrijwilligers van De Vlaamse Gaai hebben gisteravond alvast drie jongen geringd. Later volgen de andere drie dieren. "Eigenlijk is dat een nummerplaat geven aan de uil. We doen dat zodat we kunnen volgen waar de uilen later naartoe vliegen, hoe ze zich voortplanten en met welke andere families ze allemaal in contact komen. Een tijdje geleden hebben we op die manier een kerkuil uit ons nest in Melsbroek teruggevonden in Bordeaux in Zuid-Frankrijk", aldus Ryon.

Kurt Ryon toont de geringde kerkuil.
Radio 2
Vrijwilligers ringen de kerkuiltjes.
Radio 2

Meest gelezen