Videospeler inladen...

Troost zoeken na corona kan voortaan op deze plekken

Op tientallen plaatsen in Vlaanderen wordt een "troostplek" ingericht, met bloembollen in de grond en ruimte om te mijmeren. De vrouwenorganisatie Ferm, het vroegere KVLV, wil hiermee troost en veerkracht bieden na de zware coronatijden.

Het is niet min wat het coronavirus aanricht. Bijna 10.000 landgenoten zijn overleden als gevolg van een coronabesmetting en vele anderen herstellen nog van de ziekte. Het was eenzaam lijden en sterven in rust- en ziekenhuizen tijdens de lockdown.

Ook wie een geliefde verloor als gevolg van iets anders dan corona heeft meestal niet op een goeie manier afscheid kunnen nemen, door alle regels van afstand en ontsmetting. Sommige mensen zijn hun werk of hun inkomen kwijt. Families zijn gescheiden door gesloten grenzen. 

Samen troost vinden en geven

Om al die verlieservaringen te helpen opvangen, komt Ferm met de campagne "Plant troost". Ferm is het vroegere KVLV - de Boerinnenbond. Het is de bedoeling om samen troost te vinden en te bieden en het verdriet letterlijk "een plek te geven".

Daarom gaat de organisatie van start met zogenoemde "troostplekken". De eerste gaan vandaag open, onder meer in de Sint-Jansruïne in Diest. Er volgen er nog tientallen andere, verspreid over Vlaanderen. Een voorlopige lijst vindt u hier.

Een troostplek is openbaar en altijd toegankelijk, meestal in de natuur. Er staat een paneel met een inspirerend gedicht en er worden bloembollen in de grond gestopt, een hoopvol gebaar voor volgende lente. "Het zijn plekjes om stil te staan, om te mijmeren," zegt Caroline Audoor van Ferm.

Hoe ze concreet worden ingevuld, bepalen de lokale initiatiefnemers. In Limburg worden bijvoorbeeld gekleurde linten in een boom gehangen, waarop je de naam van een overledene kunt schrijven. Ook wie geen lid is van Ferm kan zo’n troostplek beginnen en een aanvraag indienen

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" met beelden van de troostplek in Diest die zaterdag 20 juni in gebruik werd genomen (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ferm heeft de nood aan troost heel sterk aangevoeld door het werk van de eigen thuishulp- of kinderopvangdiensten. Voor het troostproject werkt Ferm samen met allerlei partners zoals Tele-Onthaal, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de CAW’s. Psychiater Dirk De Wachter, rouwexpert Manu Keirse en VRT-journaliste Fatma Taspinar ondersteunen het project.

Meest gelezen